0

О т 1 април падат противоепидемичните мерки, въведени от министъра на здравеопазването. Само след няколко дни няма да е необходимо да носим маска в закритите обществени места и градския транспорт. Отпада и изискването за спазване на дистанция от 1,5 метра. Няма да има и ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала. Това съобщиха от Министерския съвет.

Както вече ви информирахме извънредната епидемична обстановка няма да бъде удължавана. Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец. 

В момента се договаря новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка, предаде Нова тв.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1.04. Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.