0

В нимание! Голям проблем е предозирането с витамини, особено в бебешките храни, предупреждават специалистите. През лятото тенденцията да се взимат  мастноразтворими добавки също се засилва, което е опасно, заяви пред агенция Prime Светлана Бронникова, ръководител на терапевтичните програми на Центъра за интуитивно хранене и психотерапия на хранителни разстройства IntuEat.

Според нея в днешно време често се произвеждат лекарства и хранителни добавки, съдържащи големи дози от опасно активно вещество. Тяхната цел е бързо да компенсират липсата на определени витамини. Можете да ги закупите без рецепта и без медицински контрол върху приема им.

Бронникова подчерта, че е недопустимо да приемаме такива лекарства или хранителни добавки, без да се консултираме с лекар.

"Най-опасно е предозирането с мастноразтворими витамини, тъй като те се усвояват бързо и добре и се извеждат бавно от организма. Най-неприятните предозирания са тези с витамин А и витамин D. И двата витамина са необходими на организма, но са опасни, ако се консумират неконтролируемо“, обясни тя.