0

Е вропа остава в "епицентъра" на глобалното огнище на маймунска едра шарка, съобщи европейският регионален офис на Световната здравна организация. В 25 държави от региона са регистрирани над 1500 случая - 85% от общия брой в световен мащаб, съобщиха оттам.

"Мащабът на това огнище представлява реален риск. Колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова повече ще се разширява обхватът му и толкова по-силно ще се утвърждава болестта в неендемични държави", заяви регионалният директор за Европа Ханс Клуге.

Той призова пациентите със съмнителни или потвърдени случаи да бъдат изолирани, докато симптомите им отзвучат.

По-голямата част от пациентите с маймунска едра шарка са сред мъже, които правят секс с мъже, като много от пациентите - макар и не всички, съобщават за многобройни сексуални партньори, добави той. Клуге призова да не се стигматизират определени групи от населението, като заяви, че вирусът не е "свързан с никоя конкретна група".

От СЗО също така обявиха, че разследват дали вирусът присъства в семенната течност на пациентите. Организацията напомни, че вирусът се предава само чрез близък контакт. В последните дни учените твърдят, че са открили вирусна ДНК в спермата на няколко пациенти с маймунска шарка в Италия и Германия. Резултатите са потвърдени и от лабораторна проба, която предполага, че вирусът, открит в семенната течност на един от пациентите, има способността да се предава и възпроизвежда.