0

Н ад 18 млн. души – три пъти повече от официалните оценки, вероятно са починали заради COVID-19, смятат учени, цитирани от Би Би Си. Докладът им идва точно две години след обявяването на пандемия от Световната здравна организация.

Над 18 млн. души – три пъти повече от официалните оценки, вероятно са починали заради COVID-19, смятат учени, цитирани от Би Би Си. Докладът им идва точно две години след обявяването на пандемия от Световната здравна организация.

COVID eкипът по въпросите на прекомерната смъртност от Вашингтонския университет е проучил ситуацията в 191 държави и територии в търсене на „истински брой на глобалната смъртност“.

Някои смъртни случаи се дължат на вируса, а други са свързани със заразата. Това се дължи на факта, че COVID-19 може да влоши други съществували по-рано медицински проблеми – сърдечни или с белите дробове например.

Екипът изчислява т.нар. прекомерна смъртност – колко души са починали повече от очакваното в сравнение с предишни години преди пандемията да удари.

За тази цел изследователите са събрали данни посредством различни правителствени сайтове, World Mortality Database, Human Mortality Database и европейската статистическа служба „Евростат“, съобщава БНР.

Прекомерната смъртност се изчислява за периода от началото на 2020 г. до края на 2021 г. Според изследването, публикувано в сп. „Лансет“, най-висока е стойността в страни с ниски доходи в Латинска Америка, Европа, и субсахарска Африка. Но също така и в по-богати страни като Италия и в части от САЩ.

Петте страни с най-висока прекомерна смъртност са Боливия, България, Есватини, Северна Македония и Лесото.