0

П рез цялата история на човечеството хората са мечтаели да предотвратят стареенето и болестите, свързани с него, търсели са извор на младост и еликсир на живота. Този блян така и не се е сбъднал. И все пак, докато през 17-и век средната продължителност на живота е била 30 години, то през 2021 г. в САЩ например тя е вече 79 години.

През цялата история на човечеството хората са мечтаели да предотвратят стареенето и болестите, свързани с него, търсели са извор на младост и еликсир на живота. Този блян така и не се е сбъднал. И все пак, докато през 17-и век средната продължителност на живота е била 30 години, то през 2021 г. в САЩ например тя е вече 79 години.

Само през 20-и век продължителността на живота се е увеличила с 27 години благодарение на подобрената хигиена, наличието на антибиотици и ваксини, премахването на инфекциозните заболявания, които в миналото са поразявали децата и юношите.

Стареенето не е болест, но е свързано с натрупване на вредни промени в клетките и тъканите с напредването на възрастта, които повишават риска от заболявания и смърт. И съвсем не е само козметичен проблем. Привилегията да остареем имаме само ние, хората. Това не се случва с повечето от животните в естествената им среда по обясними причини.


Над 300 теории се опитват да обяснят загадките на остаряването


като не се изключват взаимно, а по-скоро се допълват. Намесват се гени и начинът, по който те се изявяват, свободни радикали и стрес, имунитет и възпаление, стил на хранене и редица други фактори. Знанията ни все още не са достатъчни.

Според прогнозите делът на хората над 65 години се очаква да нарасне от 18% на 26% до 2041 г., а броят на тези над 85 години ще се удвои от 2% на 4%. Едновременно с това обаче се увеличават нивата на свързаните с възрастта хронични заболявания и разстройства. Над половината от хората над 75 години имат поне два здравословни проблема, включително рак, сърдечносъдови и невродегенеративни заболявания. Накратко - продължителността на живота е изпреварила продължителността на здравето и това е сериозно медицинско, икономическо и социално предизвикателство. Пандемията COVID-19 отново ни напомни колко уязвими ставаме с напредването на възрастта. За подобряване на здравето и качеството на живота


специалистите препоръчват физическа активност


непрекъснато „провокации“ към мозъка и въображението, здравословна диета, участие в дейности, които ни носят радост. Примерите за ползата от тези съвети са много. Населението на Окинава е с ниска заболеваемост и смъртност и с висок процент столетници. Жителите на острова приемат основно зеленчуци, зърнени храни, соя, плодове, риба и морски водорасли. Дневният им калориен прием е с 20% по-нисък от този в останалите части на Япония и „изостава“ с 40% от този в САЩ.

Казват, че в началото на миналия век Институтът „Пастьор“ в Париж провел анкета за местата в света с най-голям брой дълголетници.


Страната ни се наредила сред отличниците


а като причина за това било посочено киселото мляко – основна храна на прадедите ни по онова време. Пак тогава д-р Стамен Григоров открива млечнокиселата бактерия, с чиято помощ се получава то. А големият имунолог Иля Мечников (Нобелов лауреат за 1908 г.) завинаги е спечелен от българското кисело мляко и така построява теорията си за стареенето си, или по-точно за това как можем да му се противопоставим. Той е и ученият, който въвежда термина геронтология. Науката и медицината продължават да търсят решения.

В края на 2021 г. от списание Nature aging дойде новината за експериментална ваксина, която успешно елиминира стареещите клетки от телата на мишки, помагайки да се удължи животът на тези животни и да се „обърнат“ признаци на някои патологични изменения, свързани с възрастта.


Ваксината е насочена към стареещи клетки


които са спрели да се размножават поради увреждане или стрес, но не умират, тъй като имунната система с годините става по-малко ефективна при изчистването им от организма. Бедата е в това, че стареещите клетки отделят съединения, които създават неблагоприятна среда (предизвикват възпаление) и по този начин увреждат съседните здрави клетки. Натрупването им допринася за множество заболявания, съпътстващи остаряването, включително рак, болест на Алцхаймер и атеросклероза. Как обаче да накараме имунната система да разпознае точно тези клетки и да ги унищожи? В случая учените са се прицелили в белтък (гликопротеинов неметастатичен меланомен протеин B - GPNMB), чието количество се увеличава върху повърхността на стареещите клетки в стените на кръвоносните съдове (т.нар. ендотел). Точно там, където се натрупва плаката (атеросклероза), отваряща вратата към куп други проблеми. От казаното следват поне два въпроса. Единият е свързан с безопасността – сигурни ли сме, че имунната система ще атакува само стареещи, но не и активни млади клетки? При ваксинираните мишки не са наблюдавани съществени проблеми в това отношение, но за да имаме увереност по отношение на хората, са ни нужни още доста проучвания, при това не само при мишки, а и при по-близки до човека бозайници (маймуни). И още – ако GPNMB е белтъкът, който издава стареещи клетки в ендотела, при други клетки най-вероятно ще са нужни различни маркери. Повечето експерти са на мнение, че едва ли ще бъде идентифицирана молекула, която да е специфична само за стареещите клетки. Затова проследяването на нежеланите реакции от ваксините е изключително важно, преди да се премине към клинични проучвания. Екипът планира да предложи ваксини, насочени към различни видове стареещи клетки.

През последното десетилетие интересът на специалистите е


фокусиран и върху създаването на т.нар. "сенолитични лекарства"


т.е. продукти, които може да изчистят стареещите клетки от тялото. Някои от тях намаляват възпалението, забавят появата на заболявания, свързани с възрастта, и удължават живота на лабораторни животни (гризачи), влезли са и в клинични изпитвания при хора.

В дългосрочен план амбицията на учените е да осигурят сенолитична ваксина и/или лекарство, които да противодействат на множество аспекти на стареенето наведнъж.

Стареенето и по-точно антистареенето са вълнуваща и бързо развиваща се област на изследване. Ерата на сенолитичните лекарства и ваксини е все още в начален стадий, но дават обещаващи резултати при животински модели. Предстои да разберем дали ще успеят да ни избавят от стареещите клетки и по този начин да смекчат нарушенията, обусловени от възрастта, увеличавайки продължителността на здравето и живота.


Всичко това няма да ни направи безсмъртни


Според някои специалисти, дори да сме в състояние да се разделим с болестите, причиняващи смърт в напреднала възраст, продължителността на живота ще се увеличи с 15 години. Да не забравяме и това, че е важно не само колко дълъг е животът ни, но и какви следи ще оставим след него. И да го живеем с любов.