0

В разгара на ваксинационните кампании по света, различни са причините, които спират някои хора да не си поставят ваксина срещу COVID-19.

В разгара на ваксинационните кампании по света, различни са причините, които спират някои хора да не си поставят ваксина срещу COVID-19.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ развенчават някои от най-разпространените митове за ваксините срещу COVID-19. И предоставят фактите:

Могат ли ваксините срещу COVID-19 да предизвикат появата на нови варианти на коронавируса?


➡Не. Ваксините срещу COVID-19 не създават и не предизвикват появата на нови варианти на вируса, причиняващ COVID-19.

- Могат ли ваксините срещу COVID-19 да предизвикат появата на нови варианти на коронавируса?
➡Нови варианти се появяват, защото вирусът, причиняващ COVID-19, мутира непрекъснато. Дори преди да бъдат разработени ваксините срещу коронавирусната инфекция, се разпространяваха няколко варианта на първоначално открития вирус. Възможна е и появата на други варианти, тъй като вирусът продължава да се променя.

Счита ли се иРНК ваксината за ваксина?
➡Да. иРНК ваксините, като тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, действат по различен начин от другите видове ваксини, но също предизвикват имунен отговор в тялото ви. Този тип ваксина е нова, но изследванията и разработките върху нея се провеждат от десетилетия.

Счита ли се иРНК ваксината за ваксина?
➡иРНК ваксините не съдържат жив вирус. Те провокират клетките ни да създадат безвредно парче от „протеиновия шип“, който се намира на повърхността на вируса, причиняващ COVID-19. Когато започне имунен отговор, се произвеждат антитела, създаващи същия отговор, който се случва при инфекция.
 Съдържат ли ваксините срещу COVID-19 микрочипове?
➡ Не. Ваксините срещу COVID-19 не съдържат микрочипове. Ваксините са разработени за борба срещу болести и не се прилагат за проследяване на движението на хората.

Съдържат ли ваксините срещу COVID-19 микрочипове?
Ваксините действат, като стимулират имунната ви система да произвежда антитела, точно както би било, ако сте били изложени на болестта. След като се ваксинирате, вие развивате имунитет към това заболяване, без да се налага първо да се разболявате.

Може ли ваксинирането срещу COVID-19 да ни направи магнити?
➡ Не. Ваксинирането срещу COVID-19 няма да ви направи магнити, включително на мястото на ваксинация, което обикновено е ръката. Ваксините срещу COVID-19 не съдържат съставки, които могат да предизвикат електромагнитно поле на мястото на вашата инжекция. А и ваксините срещу COVID-19 не съдържат метали.

Ваксината срещу COVID-19 ще промени ли ДНК-то ми?
➡ Не. Ваксините срещу COVID-19 не променят и не взаимодействат с ДНК по никакъв начин. Както иРНК, така и вирусните векторни ваксини срещу COVID-19 дават инструкции (генетичен материал) на нашите клетки, за да започнат да изграждат защита срещу вируса, който причинява COVID-19.

Ваксината срещу COVID-19 ще промени ли ДНК-то ми?
Материалът никога не влиза в ядрото на клетката, където се съхранява нашата ДНК.

- Може ли ваксината срещу COVID-19 да ме зарази с COVID-19?
➡ Не. Ваксините срещу COVID-19 не съдържат живия вирус, който причинява COVID-19. Това означава, че ваксината срещу COVID-19 не може да ви разболее от COVID-19.

Може ли ваксината срещу COVID-19 да ме зарази с COVID-19?
Ваксините срещу COVID-19 учат имунната ни система как да разпознава и да се бори с вируса, който причинява COVID-19. Понякога този процес може да причини симптоми. Тези симптоми са нормални и са признаци, че тялото изгражда защита срещу вируса, който причинява COVID-19.