0

Г убернаторът на Минесота Тим Уолц, който е кандидат за вицепрезидент на Камала Харис изуми зрителите по време на дебат във вторник вечерта, срещу Джей Д. Ванс. Представителят на Демократическата партия беше хванат в лъжа и направи няколко гафа.

За разлика от дебата между Тръмп и Байдън и Тръмп и Харис, Уолц и Ванс запазиха добрия тон и дебатът премина спокойно, като двамата избягваха лични нападки.

Отговаряйки на първия въпрос от вечерта, Уолц веднага допусна гаф, като изрази загриженост относно „разширяването на Израел и неговите подставени лица“ – вместо Иран и неговите подставени лица”.

Малко по-късно, по време на обсъждане за оръжията, Уолц допусна следващата си грешка, като коментира, че е имал лично преживяване със стрелба в училище, тъй като синът му е бил свидетел. „Станах приятел с училищни стрелци, виждал съм какво е”, каза губернаторът на Минесота, който най-вероятно имаше предвид, че се е сприятелил с ранени и близки на жертви.

Ванс отговори приятелски и изрази съжалението си, че синът на губернатора е станал свидетел на стрелба в читалище в Минесота.

Демократът отново се спъна, в дебата, когато беше попитан защо е излъгал, че е бил в Хонконг по време на клането на площад Тянанмън през пролетта на 1989 г. „Вижте, аз ще бъда първият, който ще ви каже, че съм вложил сърцето си в моята общност. Опитах се да дам най-доброто, на което съм способен, но не бях перфектен и понякога съм тъпак, но винаги е ставало въпрос за това, че същите тези хора ме избираха в Конгреса за 12 години“, каза той.

Съмодераторът на дебата Маргарет Бренън настоя: „Губернатор, само за да продължа това, въпросът беше, можете ли да обясните несъответствието? “ Уолц, видимо шокиран и ужасен от грубото последващо действие, неохотно заяви, че „Стигнах там онова лято и се изказах погрешно за това“. По този начин кандидатът за вицепрезидент призна, че не е присъствал на трагедията в Пекин, а е бил там месеци по-късно.

Въпреки гафовете, двамата кандидати запазиха добрия той. Уолц в един момент похвали Ванс за това, че „даде на зрителите разговора, който искат да чуят“ за бъдещето на страната, в очевидна препратка към вежливостта на дебата.

Ванс също беше притиснат от водещите, които го нападнаха за крайната му политика за пълна забрана на абортите. Кандидатът за вицепрезидент на републиканците явно е променил мнението си, защото се дистанцира от предложената федерална забрана на абортите след 15 седмици бременност. „Проведохме референдум през 2023 г. и хората в Охайо гласуваха с огромно мнозинство, между другото, против моята позиция. И мисля, че това, което научих е, че трябва да свършим по-добра работа, за да спечелим отново доверието на хората. Толкова много млади жени биха искали да имат семейства. Толкова много млади жени виждат непланираната бременност като нещо, което ще унищожи прехраната им, ще унищожи образованието им, ще разруши връзките им и ние трябва да спечелим доверието на хората обратно. И затова Доналд Тръмп и аз се ангажираме да следваме про-семейни политики, да направим грижите за децата по-достъпни, да направим лечението на безплодието по-достъпно, защото трябва да вършим по-добра работа в това и това е истинското лидерство”, каза той.

Републиканецът влезе в дебата с по-негативна оценка от страна на обществеността - с 10,3% дефицит спрямо Уолц.