0

Б ългария закъса за лични лекари, а все повече пациенти се оплакват, че не могат да си намерят джипи.

Такива сигнали се подават и към здравната каса. Оттам обясняват, че съгласно Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, както и в действащия Национален рамков договор за медицинските дейности, не е предвидена правна възможност общопрактикуващият лекар да откаже да включи в пациентската си листа здравноосигурен пациент, който го е избрал. Това поставя джипитата в патова ситуация.

Причини

Причината е, че според разпоредбите, ако запишат повече от 2500 души в листата си, личните лекари трябва да наемат втори медик на половин щат, а при над 3500 пациенти се налага да работят с колега на пълен щат. Дефицитът на кадри обаче не дава възможност за това. За първи път през изминалата година броят на общопрактикуващите медици пада под 4 хиляди. През 2001 г. те са били 5143, през 2011 г. броят им е бил 4677, а през 2021 г. те вече са 3945, показват данните на Националния статистически институт.

„Да, някои лични лекари отказват да поемат нови пациенти, защото нямат възможност за това. В НРД се казва, че ние трябва да записваме неограничено, но в конституцията се казва, че не може да бъде налаган принудителен труд. Проблемът не е в записването, а в това, че всички тези пациенти трябва да бъдат преглеждани, лекувани и обслужвани“, обясни пред „Телеграф“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. Той обясни, че има по-млади негови колеги, които записват по 3-4 хиляди пациенти в листата си, но други трудно биха се справили с повече от 2 хил. „В момента колеги с големи практики масово се отказват и закриват. Други прекъсват договорите си с касата. Всичко това е показателно за условията, в които работим“, каза още медикът.

Дял

Според д-р Миндов причините за дефицита на кадри са комплексни. „Проблемът е сложен и е от години. За липсата на интерес към нашата специалност има много фактори, включително затруднената специализация“, посочи той и допълни, че според данните на Европейската комисия България има достатъчно лекари, но те не са разпределени равномерно.

Всъщност дори при драстичното намаляване в броя на джипитата те остават с най-голям дял от лекарите по специалности и представляват 13,3% от всички лекари в страната. За сравнение на второ място са кардиолозите с 6,2%. Тук обаче ключова е статистиката по области. В Разград например има само 47 джипита. Толкова са и в Търговище, а в Силистра броят им е 50. В София пък общопрактикуващите лекари са 745.

Тревожно

При останалите специалности ситуацията е още по-тревожна, защото в някои градове са изправени пред хроничен недостиг. Видин например е на път да остане без хирурзи. Там операции правят само 8 специалисти. Общият им брой в страната е 1538, като най-много има в София – 318. Педиатрите пък за цяла България са 1408, но в столицата броят им е 252, а в Перник е едва 11. При ортопедо-травматолозите ситуацията е сходна, като най-голям кът са в Силистра, където има само шестима. Общо пък най-дефицитните специалности са урология, пневмология и фтизиатрия, психиатрия, инфекциозни болести и УНГ.