0

С ветовната здравна организация откри 92 потвърдени и 28 предполагаеми случая на маймунска шарка. Те са докладвани от 12 неендемични страни, стана ясно от публикация в Туитър.

Организацията подчерта, че откриването на болестта при хора, които не са посетили ендемични страни, е „много необичайно събитие“.

Заразяването става при близък физически контакт между болни и здрави хора.

„Според наличната информация по-голямата част от случаите са идентифицирани сред мъже, които са правили секс с мъже и са кандидатствали в заведения за първична медицинска помощ и клиники за сексуално здраве“, се казва в доклада на СЗО.

Последователността на генома от биологична проба, взета в Португалия, показва тясна връзка с инфекциите през 2018 и 2019 г., когато заразата е пренесена от Нигерия в Обединеното кралство, Израел и Сингапур, писа NOVA.

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което се предава главно на хората от диви животни (гризачи, примати). Симптомите на заболяването включват висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и умора. Кожни обриви могат да се появят по лицето и други части на тялото. Според СЗО смъртността от огнища на маймунска шарка обикновено е между 1% и 10%, като по-голямата част от смъртните случаи са в по-млади възрастови групи. Няма специфично лечение или ваксина, но предишната ваксинация срещу едра шарка също е ефективна срещу болестта.