0

А стролози и астрономи тръпнат в очакване на слънчевото затъмнение днес. Първите предричат по него бъдещето, а вторите изследват тайните на Слънцето. Парадоксално те стават видими само в момента на лунната сянка.

Рискове

Астролози коментират, че 8 април е фатален заради енергията, отделена при срещата на Слънцето и Луната във воинствения и егоцентричен знак Овен. Затова не се препоръчват рискови действия не само в понеделника, но и до 2-3 дни след това. В личен план събитието може да отключи добри или лоши събития в зависимост от индивидуалния ни хороскоп.

„В елективната астрoлогия самият ден на събитието е неблагоприятен, даже може да се каже, че се счита за фатален. Хубаво е да се пазим от собствената си агресия, но и от заплитане в конфликти с околните. Особено по-лабилните хора няма да се чувстват много уравновесени“, коментира астрологът Мира Кунева. По думите й трябва да внимаваме още и за инциденти било на работа или вкъщи. Не е желателно да се предприемат нови начинания, да се правят инвестиции, скъпи покупки, напускане или смяна на работа и в следващите две-три седмици. В здравословен план ще се наблюдават различни оплаквания, при едни от щитовидна жлеза, при други - високо кръвно, а при трети ще се проявяват нервни смущения и болки по тялото.

България

Астрологът Виктория Маринова коментира, че от територията на България затъмнението няма да бъде видимо, но това съвсем не означава, че няма да бъде почувствано неговото влияние в бъдещето. То ще се отрази в осветляване на скрити тайни връзки, борби за власт, което вече се случва.

“Овен ще хвърли светлина върху скритото преди и тайните в отношенията ще станат ясни. Това е времето, когато старите сценарии не работят и спират да дават резултати. Това е време, когато не е възможно да се играе по старите правила. Очаква се борба за власт и напрежение в отношенията... Като цяло слънчевото затъмнение е възможност и за рестартиране на отношенията, а където е било най-тънко, там ще се скъса. Често това са дългогодишни неразрешени конфликти и разрушителни взаимоотношения, които включват манипулация, измама, тормоз и омраза”, тълкува звездните знаци Маринова.

Цикъл

Колежката й Венета Матева изчислява, че това събитие затваря един дълъг 18-годишен астро-цикъл. На 20 април 2023 г. се случи първото слънчево затъмнение и новолуние в знак Овен за последните 18 години. А събитието сега се случва отново, но то е последно и за следващите 18 лета. “Помислете какво си пожелахте тогава, какво променихте и какво постигнахте за последната една година. Идващото затъмнение е последна възможност да добавим в живота си качества и желания на знак Овен. Поставете себе си на първо място и изберете да бъдете уверени, борбени, силни и непоколебими. Доверете се на звездите за своето ново начало и бъдете готови да го построите тухла по тухла в настоящето“, призовава Матева.

Пълна фаза

Пълното слънчево затъмнение на 8 април ще бъде видимо от територията на Северна Америка, а в Европа (Норвегия, Исландия, Великобритания, Ирландия, Испания) ще се наблюдава като частично. Според НАСА космическото явление обхваща една тясна ивица, като ще започне над южната част на Тихия океан, след което ще премине през Мексико, САЩ и Канада. Пълната му фаза ще бъде в 21:17 часа българско време.

Екипи от български професионални и любители астрономи вече се отправиха към Мексико и САЩ (Тексас) - това са дестинациите, откъдето пълната фаза ще продължи най-дълго, информира астрофизикът Пенчо Маркишки. Тази година е по-специална с това, че съвпада с максимума на дългия 11-годишен цикъл в активността на Слънцето. Именно затова се наблюдават повече петна по него, изригвания и геомагнитни бури. Сред българските учени, заредили вече своите телескопи оттатък Океана, са Алексей Стоев от астрономическата обсерватория в Стара Загора, Никола Петров от „Рожен“, астрофотографът Ганчо Ганчев и други.