0

В ълча луна обзема небето в нощта, когато се сменят дните на св. Антоний и св. Атанасий. Наше време това е 01:48 ч на 18 януари. То е първото пълнолуние за годината. През 2022-ра ще има общо 12 пълнолуния. Понякога те са с едно или дори две повече, но този път са си нормалните 12. Луната се нарича вълча по стари индиански названия. Но любопитно е, че и на Стария континент има подобни наименования на луната. Например по нашите територии Вълча луна са викали на всяко пълнолуние през зимата. Тогава навън са бродели вълци и са заплашвали не само домашните животни, но и хората.

Народът има различни суеверия по време на пълнолуние.

 Народът има различни суеверия по време на пълнолуние.
ЕПА/БГНЕС

В някои части на родината ни дори имало поверия, че по време на пълнолуние през зимата не трябва да се гледа директно луната. Това можело да навлече болести и беди. А бременните жени изобщо е трябвало да се крият вътре по време на пълнолуние, за да не ги огрее лъч и да им навлече неприятности. Смятало се още, че луната светлина е опасна за красотата на жените. Когато жената легнела да спи, е трябвало да бъде уверена,че през прозореца няма да влиза луна светлина, която да пода върху нейното лице. Имало поверие, че ако Луната освети лицето на жената, то тя ще загуби своята привлекателност. В повечето части на родината ни обаче пълнолунието се свързва с хубави неща. Дори момите са женене са вярвали, че пълнолунието им дава възможност да разберат дали скоро ще пристанат на някого. Увивали са венци и са ги слагали на вратите си и ако на сутринта венецът е паднал, значи ще се появи скоро момък, който да ги ухажва и после да ги иска за сватба.

Червената луна е време за магии, предвещава и суша.

 Червената луна е време за магии, предвещава и суша.
PEXELS

В много места на родината и до ден днешен се вярва, че по време на пълнолуние водата е пречистваща. Затова са отивали през топлите месеци и са се къпали в реки и езера, а през зимните са слагали вода под прозорците, където да влезе лунната светлина и да огрее, като предаде по този начин силите си. След това този, който е облен или обзет от духове, е трябвало да се изкъпе, за да оздравее. Палят се и свещи, казват се молитви. Знаейто е от древни времена, че има места, където силата на луната по време на пълнолуние е огромна и лековита. Има т.нар. провиралки – обикновено два камъка или дупка в скалата. Преминавайки през тях, оставяме старите проблеми и болести, а Луната ни помага да изчистим лошотиите от миналото и да започнем отначало, гласи поверието.

Въркалаци бродят по пълнолуние

 Въркалаци бродят по пълнолуние
PEXELS

Следващите пълнолуния над нашите земи са на 16 февруари, 18 март, 16 април, 16 май, 14 юни, 13 юли, 12 август, 10 септември, 9 октомври, 8 ноември и финалното е на 8 декември. Изчислено е, че по време на пълнолуние Луната е 6 пъти по-ярка, отколкото, когато е наполовина пълна. Тя свети с магнитут средно от 12,92. Това я прави най-яркия обект на небето след Слънцето, тя е по-ярка от Венера, която пък е най-ярката планета. В някои култури в Северното полукълбо януарското пълнолуние се нарича централно, защото това отбелязва изминаването на половината зима. В други страни има поверие, че ако първото пълнолуние, което е през януари, е ярко и без ореол, то това обещава дъжд, но и обилна реколта. Вярва се още, че ако луната е червена, то това означава, че ни очаква суха година. Ако около Луната има ореол, то това предсказва влажно или бурно време. Що се отнася до това какво и как броди по време на пълнолуние, особено на зимните фази, то в старите легенди на Европа има всякакви същества като върколаци, вампири, караконджули и т.н. В последните десетилетия Холивуд доста развива въпроса. Но по принцип пълнолуние през зимата се смята за опасно време.