Б ългарската банка за развитие (ББР) стартира Програма „Подкрепа за розопреработване“ с преференциални условия за спасяването на традиционния за страната ни бизнес. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на съвместен брифинг  с министъра на земеделието Иван Иванов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

Българската банка за развитие (ББР) стартира Програма „Подкрепа за розопреработване“ с преференциални условия за спасяването на традиционния за страната ни бизнес. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на съвместен брифинг  с министъра на земеделието Иван Иванов и изпълнителните директори на ББР Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

По думите на Лорер подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на групата на ББР.

„Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на малките и средни предприятия, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19“, поясни ресорният министър.

Банката ще предостави финансиране за оборотни средства на микро-, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лв. Ще бъдат отпускани

директни кредити до 1 млн. лева със срок до 3 години,

облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение (включително залог на розово масло).

Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. Сред причините са

конкуренцията на производители от съседни държави,

които изнасят на по-ниски цени, а също и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Секторът е затруднен и от увеличените на цени на труда, електроенергията и торовете.