0

Н яма основание да се говори за "нажежаване" на пазара на жилища. Действително има ръст на ипотечните кредити с близо 16% през септември, но това става на фона на доста кредити, които са разсрочени - около един милиард, което има някакъв ефект върху тези данни, допълнително ги увеличава, но не в големи пропорции. Това каза главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов по време на третото издание на двудневната конференцията за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции "Форум Реал".

Няма основание да се говори за "нажежаване" на пазара на жилища. Действително има ръст на ипотечните кредити с близо 16% през септември, но това става на фона на доста кредити, които са разсрочени - около един милиард, което има някакъв ефект върху тези данни, допълнително ги увеличава, но не в големи пропорции. Това каза главният икономист на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов по време на третото издание на двудневната конференцията за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции "Форум Реал".

Павлов каза, че за тази година ипотечните кредити ще нараснат с около 1,5% от БВП за цялата година. Той добави че преди началото на пандемията ръстът е бил от порядъка на 1,1 на сто, а в годините на бума в строителството - между 2006 и 2008 г., е бил около 3 на сто от БВП. Това показва, че стойностите, с които нараства ипотечният кредит в икономиката, са далеч от наблюдаваните в периода 2006-2008 г., смята експертът.

Павлов отбеляза, че "затягане" на достъпа до кредити може да настъпи, единствено ако инфлацията се окаже устойчиво висока, защото това би накарало централните банки да увеличат лихвите. "Ако лихвите тръгнат да се увеличават, това ще означава, че цените на активите ще започнат да спадат или поне темповете, с които нарастват, ще се редуцират. Предполагам, че това е сценарият, който ще видим в България, вместо да видим направо спад в цените на активите", заяви Павлов.

Павлов отбеляза, че възстановяването на растежа в България протича бавно от началото на годината и последните ревизирани и допълнени данни за БВП за първите 6 месеца показват ръст от 2,7 на сто спрямо същия период на 2020-а. Заради острото протичане на четвъртата вълна на пандемията вероятно през втората половина на годината няма да се стигне до някакво ускоряване на растежа, смята експертът.