0

Д оматите за любимата салата на българина станаха непоносимо скъпи, минаха 6 лева за кило. Това показа проверка на „Телеграф“ по магазините и на столичния Женския пазар.

На тържището в София, където цените винаги са по-ниски, едрият червен домат е по 5 лева за килограм. Предлагат се и розови от Петрич, описани като сорт „магия“, които струват 3,99 лева, а червената „наслада“ е по 3,50 лева.

На една от сергиите, където предлагаха гръцки чери домати, обясниха, че още е рано за български домати, а в същото време изобилстват сергии с надписи „от българска оранжерия“, привличащи вниманието.

Друг търговец на пазара пък предлага червени по 3,40 лева, а до тях са изложени други, описани като „много вкусни“ по 4 лева за килограм. 

Ниските цени на пазара привличат много купувачи, но единственият проблем е, че не могат да се избират, а търговците обикновено пробутват първо омекналите, които стават само за готвене. 

В обектите на две от търговски вериги не се продават домати, отгледани в български оранжерии.

В едната има различни сортове домати, внос от Турция и Испания, а другата е предпочела да достави червения плод от Гърция. Розовите домати от Турция са по 5,99 лева за килограм.

Но в същия магазин се продава половин килограм от Испания по 5,49 лева, което означава, че килото е близо 11 лева. 250 грама чери домати в същия магазин струват 3,29 лева. Коктейлните домати от Турция се продават по 2,99 лв. за 500 грама.  

В магазините на другата търговска верига, известна предимно с изобилието и по-добрите цени на зеленчуците, са предпочели да внесат домати от Гърция. 

Килограм  розови домати от Гърция там се продават по 5,69 лева, но има и по 5,79 лева, защото са малко по-едри. Едрите червени са по 4,69 лева. Чери доматите от Гърция са 7,99 лева килото. 

Домати от българска оранжерия се продават и в онлайн магазин, които идват директно до вратата. Там  цените обаче са доста над 6 лева. Например розовите домати от оранжерия в Долна Диканя струват 8,99 лева за килограм и се предлагат в кутии по 700 грама за 6,29 лева.

А 800 грама розови домати от „Зелена градина“ се продават по 6,89 лева. Същото количество и от същата градина, но червени домати, струват 6,29 лева.  Има и червени домати по 7,79 лева за килограм и по 4,99 лева, но за 600 грама.