0

П оскъпването на строителните материали може да напомпа цената на новото строителство, което сега излиза на пазара, със 150-200 евро на квадратен метър в София, съобщиха пред „Телеграф“ строителни предприемачи и брокери.

Поскъпването на строителните материали може да напомпа цената на новото строителство, което сега излиза на пазара, със 150-200 евро на квадратен метър в София, съобщиха пред „Телеграф“ строителни предприемачи и брокери.

Така, ако досега тристаен от 100 кв. м в столицата се е продавал средно за около 100 000 евро, цената му може да се увеличи до 115-120 хил. евро, или с 30-40 хиляди лева, пресмятат експерти. Подобни са тенденциите и в другите големи градове.

Георги Шопов, председател на Асоциацията на строителните предприемачи, очаква до Нова година цената на новото строителство да се вдигне със 150 евро на кв. м. Ако средната цена в столицата в момента е 1000 евро на квадрат, заради скока на строителните материали тя може да набъбне до 1150 евро.

 Причина

 „Пряката причина за поскъпване на материалите не е пандемията. Единственият резултат от нея е, че поскъпна транспортът от Китай, който увеличава цените на стоките, които купуваме, с 3 до 4 процента, но това не е фатално. Причина за повишаване на цените на строителните материали е печатането на нови пари за поемане на социалния негатив от пандемията, което поражда инфлация“, обясни Шопов.

Общата цена на строителството е скочила с 27%. Най-голям дял в това отношение се пада на дървения материал, който е поскъпнал двойно. Цената на арматурата се е повишила с 65%, а на топлоизолацията с 42%.

Инвеститорите не са замразили обектите си обаче, те продължават да строят, но не продават, тъй като очакват цената да се стабилизира на по-високите си нива. Голяма част от сделки на зелено са стопирани. Това от своя страна поражда дефицит на жилища и още повече действа в посока покачване на цената им.

Тенденции

 Подобни тенденции за поскъпване на жилищата се очертават и във Варна, Бургас и Пловдив, както и в останалите областни градове. За по-малките населени места обаче нямаме наблюдения, посочи Шопов. Той посочи, че за да не се получава дефицит на жилища и за да станат те по-достъпни за клиентите, трябва да се намали административната тежест за бизнеса. Към момента издаването на разрешително за строеж отнема 2-3 години. Административните срокове трябва да се намалят, а освен това трябва и да се спазват от страна на администрацията, каза още Шопов.

Той посочи още, че към момента себестойността на новото строителство в София е 660 евро на квадратен метър с ДДС, но като се включи стойността на терена, тя се оскъпява с от 150 до 1000 евро на разгъната застроена площ. Така себестойността може да варира от 810 евро на кв. м до 1660 евро с включена земя. Най-скъпите терени са в „Лозенец“ и „Изгрев“.

Според брокери поскъпването на новото строителство вече е факт. Иван Андреев от „Амадеус имоти“ каза, че още от март-април цените на жилищата на зелено са с 20% нагоре. И ако до тази пролет сте могли да си купите имот в кварталите извън центъра по 1000 евро на квадрат, вече ще трябва да извадите по 1200 евро. Очакваме поскъпването на строителните материали да продължи още 6 месеца и цените да се стабилизират към лятото на 2022 г. Тогава те може и да започнат да падат, каза Андреев. По думите му поскъпването се дължи на факта, че локдаунът покрай COVID е затруднил работата на много заводи, произвеждащи материали за строителството. Това породило дефицит на пазара и скок на цените. С отпускането на мерките производството се възобновило, но още не можело да удовлетвори засиленото търсене. Този недостиг може да се балансира след около половин година, прогнозира Андреев. Той обаче не смята, че цените на жилищата ще започнат да падат, а причината е породилата се инфлация.

Изчакване

Много предприемачи вече отказват да продават имоти на зелено. Техните притеснения са, че ако продължава поскъпването на материалите и продадат сега, може след 6 месеца да се окаже, че са на загуба. Това са стабилни компании, които имат достатъчно финансови средства да продължават да строят, но могат да си позволят да изчакат с продажбите. Други по-малки компании обаче имат нужда от свежи пари и са принудени да продават, като те са вдигнали цените с 20% спрямо пролетта.

Част от предприемачите са започнали вече да предоговарят цените по вече сключени договори на зелено, посочи Любомир Минчев от „Ремакс“. Причината е, че не могат да продължат строителството и да довършат обекта при сегашните по-високи цени на материалите. Има опасност някои компании да фалират, посочи Минчев.

Мебелите също поскъпнаха

Производителите в промишлеността увеличиха цените си с над 20% за година, показват данни на НСИ към края на септември. Най-голямо е повишението на цените на производителите на основни метали за вътрешния пазар - с 41,2%. А металите са основна част от материалите в строителството.

При производството и доставката на електрическа и топлоенергия и газ поскъпването в рамките на година е с близо 35%, показват данните на НСИ. Производителите на изделия от каучук и пластмаси за пазара в страната са повишили цените си с близо 10%. А при производството на химични продукти поскъпването е с близо 29%. Предприятията за хранителни продукти пък са повишили цените си със 7,7%. Производството на дървен материал за година е поскъпнало с 9,1%, а цените на мебелите са нараснали с 6,4 на сто.