0

С итуацията около цената на електроенергията е много по-заплашителна за индустриалните и стопански потребители, отколкото за битовите абонати. И след падането на мораториума върху цените на тока и парното на регулирания пазар, няма за има поскъпване на електроенергията за бита. Това каза за Радио Стара Загора Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

Ситуацията около цената на електроенергията е много по-заплашителна за индустриалните и стопански потребители, отколкото за битовите абонати. И след падането на мораториума върху цените на тока и парното на регулирания пазар, няма за има поскъпване на електроенергията за бита. Това каза за Радио Стара Загора Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.

Хиновски посочи още, че трябва да заработи час по-скоро клинингова агенция за организиране на общи търгове за всички общински и публични потребители за закупуване на електроенергия директно от производителя. А Фонд „Сигурност на енергийната система“ да бъде превърнат във вид разплащателна агенция, която да акумулира свръхпечалбите на дружествата и търговците на електрическа енергия и тези суми да се връщат в индустрията. Иван Хиновски посочи, че паралелно с това трябва да се променят правилата на търговия и на уставите на електропроизводствените дружества.