0

М асово изчезват от рафтовете цигари, известни сред пушачите като бяло „Марлборо“, съобщиха любители на папиросите. Цигарите все още се намират, но повечето от специализираните магазинчета имат малки запаси и не са сигурни в следващите доставки. По- сигурно е в търговските вериги, които обичайно се зареждат в началото на седмицата, установи проверка на „Телеграф“.

Причината не е в презапасяване на клиентите заради очакваното увеличение на акциза, опроверга съмненията продавач в магазин за алкохол и цигари. Просто има проблем с осигуряването на филтри от Украйна заради войната, обясни мъжът. По думите му става ясно, че от около месец доставките на всички марки цигари на тютюневия гигант „Филип Морис“ са нередовни, защото компанията е избрала украинска фабрика да произвежда филтрите. Сред брандовете, които са най-популярни в България, са „Марлборо“ и „Парламент“, които също не винаги могат да се намерят.

В някои райони на София трудно се намират и популярните „Карелия“, установи „Телеграф“. Цигарите са сред листата на друг голям тютюнев гигант, но обяснение за проблеми в зареждането засега няма. Анкета сред продавачите на тютюневи изделия частично потвърди съмненията, че заради очакваното увеличение на цените на цигарите, има хора, които вече си купуват стекове с папироси. Въпреки това масово презапасяване с цигари няма, категорични са търговците.

Припомняме, че след като руска банка придоби 80% от „Булгартбак“ през 2011 г., страната ни вече не произвежда цигари. През първото десетилетие на века обаче бе създадено смесено българо-украинско дружество Полтава бг. , в което участваше с капитал от 80% Благоевград БТ. В резултат на договора, който бе сключен тогава, започна изнесено производство на български цигари в Украйна от най-търсените на руския пазар български цигари от марките „Poдoпи”, “Oпaл” и Ty-134, съобщава money.bg.