0

Г отови сме да помогнем на 1000 украинци като им осигурим подслон и възможност за работа. Това заявиха от от Асоциация на малинопроизводителите в писмо до премиера във връзка с кризата в Украйна. Те посочиха няколко области, които са готови за такава помощ - Попово, Търговище, Разград и Шумен. 

Божидар Петков от Българска Асоциация на Малинопроизводителите предложи министерствата на земеделието, на  труда и социалната политика да съдействат със средства за изграждането на "Работнически кампуси" с мобилни жилища -  контейнерен тип или фургони или така наречените "Мobile home" за пострадалите от Украйна. Такива се изграждат в Англия, Франция, Испания, Португалия и други страни в които работят хиляди чужди сезонни работници. Божидар Петков изтъкна, че такъв тип съоръжения са ни нужни и за преодоляване дефицита на сезонни работници в България по проекта ни.

"Трудова Миграция вместо трудова Е-миграция". Той ще осигури свободно движение и настаняване на сезонни работници от райони в България, бедни на селскостопанска инфраструктура към региони с наситено интензивно земеделие. Този тип мобилни съоръжения за временно настаняване и пребиваване на работници ще осигури добри условия на труд и защита от глобалните климатични промени на нашите сезонни работници които всяка година стават все по екстрени.