0

П арламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Тази година ще харчим повече, отколкото изкарваме. Заложени са приходи в размер на 57 млрд. и 253 млн. лв. Разходите обаче са над 63 млрд. лв., което прави дефицит от 5,9 млрд. лв. на касова основа.

127 народни представители гласуваха "за", 99 "против". Нямаше въздържали се. Срещу гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

"Този бюджет е инвестиционен. Ако ние не инвестираме в хора, не инвестираме в инфраструктура, няма как да се развиваме. Да разчитаме на ниски заплати и ниски доходи, трябва да остане в миналото. Предвижда се двойно увеличаване на капиталовите инвестиции, увеличаване на средствата в здравеопазване, култура, образование", каза по-рано финансовият министър Асен Василев пред депутатите. За социалния сектор се отделят над 20 млрд. лв., а за здравеопазване – 8,3 млрд. лв.

Очакванията са безработицата да е 5 на сто, а инфлацията 5,6%. Мерките за COVID кризата ще продължат и с новия бюджет. "Надяваме се през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска. Тази инфлация при нас е внос и зависи от Европейската централна банка. Дългът, който е предвиден за догодина от брутния вътрешен продукт, е по-малък от предходните.

Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година, каза още Асен Василев. 2,1% от БВП е бюджетният дефицит. Разходите са увеличени значително спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата, допълни министърът.

Критики към бюджета имаше от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Според Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) поне три на сто от инфлацията се дължи на закъснелите мерки на държавата да компенсира бизнеса. Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев коментира, че 8 млрд. лева са "изпомпаните" инфлационни приходи. Можеше да се спре износът на ток и да се поиска дерогация за това, посочи Цонев. Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) заяви, че вижда мазна кутия без пица в нея. Асен Василев му отвърна, че има пица за всички, но няма пица за крадци.