0

Н ови устройства ще пестят допълнителни минути в чакане на летище София.

Забързването на прехода от пристигането на летището до самия самолет ще се случи с въвеждането на нови скенери за проверка на бордни карти.

Зона

Скенерите ще бъдат инсталирани на Терминал 2 в зоната между чекин гишетата в приемното здание и зоната за проверка на дрехи и ръчен багаж.

ЕКШЪН НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ: Гранична полицайка нападна бакшиш! (ВИДЕО)

Сега там има гише с физически служители, които ръчно сканират бордните карти с цел да удостоверят, че  на пътниците наистина им предстои полет.

Гишетата са само две и това често води до формиране на първата по пътя към самолета опашка, на която гражданите трябва да се редят.

Опашка

Сега се очаква тази опашка да бъде елиминирана, тъй като пътниците сами ще сканират бордните си карти на шест автоматични гишета.

Те ще четат както баркод от хартиена бордна карта, така и QR код от електронна бордна карта, представена на смартфон, таблет, смарт часовник или друго мобилно устройство.

ИЗВЪНРЕДНО: Аварийно кацна самолет на летище София!

За начало на място ще присъстват и служители на летището, които да оказват помощ при нужда, но плановете са с времето пътниците сами да минават през гишетата.

Електронните гишета на летище София са първите такива, внедрени на българско летище, съобщават от аеропорта за новата придобивка.

Ремонт

Друга новина от летището касае клиентите на един от лидерите по брой полети и пътници на летището – унгарската нискотарифна авикомпания Wizz Air.

Оттам съобщиха, че пристигащите и излитащите ѝ полети съвсем скоро поетапно ще започнат да се преместват от Терминал 1, където са от повече от 15 години, на Терминал 2.

ОЛЕКВАМЕ ПРЕДИ ПОЛЕТ: Пътят до самолета задължително през мола!

От авиокомпанията подготвят информационна кампания, за да уведомят навреме пътниците и да не настъпи объркване.

Причината за местенето е започването на планирания ремонт на Терминал 1, който ще се превърне в зона за частни полети и VIP обслужване.