0

Ц ената на прясното мляко скача четири пъти от фермата до щанда в магазина. Това показва справка на „Телеграф“ в правителствения сайт с цените на основните храни foodprice.bg. Според него към момента изкупната цена на млякото е 92 ст. за литър, което е намаление с 14 на сто за последните 30 дни. В магазините пък се продава за 3,49 лв. за литър, което е близо 4 пъти по-скъпо от изкупната му цена. В сравнение с последните 30 дни цената му на дребно е паднала с 1,5 на сто.

При търговците на едро в момента то се продава за 2,26 лв. за литър, а вносното върви по 1,92 лв. за литър. Според данните за отделните области най-скъпо прясно мляко купуват жителите на Кюстендил, където литър се продава по 3,84 лв. Най-евтино пък е в Добрич - по 3,19 лв. за литър, а също и в Шумен, където струва 3,24 лв. София е един от градовете, които държат високи цени на млякото, като то върви средно по 3,79 лв. за литър.

Европа

България е и страната с най-скъпо мляко сред още 8 държави от ЕС. От цените, публикувани в платформата, става ясно, че в Словения то е с 44 на сто по-евтино от българското и литърът върви по 2,42 лв. В Хърватия новите членове на еврозоната са на второ място по евтиния. Там млякото е 2,44 лв. за литър. В Германия е 2,51 лв., а в Румъния 2,64 лв. Под 3 лева му е цената и във Франция и Германия, а близо до стойността му у нас е само в Гърция, където се продава за 3,20 лв. за литър.

Продукти

По-ниската цена на млякото се е отразила върху тази на сиренето, сочат още данните от платформата. Така намалението на едро е 2%, а на дребно с 4 на сто. В момента по тържищата кило бяло саламурено сирене се продава за малко над 11 лева, а на дребно средната му цена за цяла България е 16,50 лв. Цената на кашкавала от борсата до щанда скача от 17 лв. за кило до 23,69 лв. Кофичката с кисело мляко с по-ниска масленост поскъпва от 1 до 1,40 лв., а това с по-висока поскъпва от 1,20 на 1,55 лв. за опаковка.