0

П овечето потребители на парно с прогнозни месечни сметки, които са плащали редовно, ще имат да получават надплатени суми от „Топлофикация“. Причината е, че миналият отоплителен сезон 2022/2023 беше значително по-кратък и по-топъл,отколкото предишния сезон 2021/2022 г., въз основа на който са смятани прогнозните месечни сметки. Миналият отоплителен сезон в София започна след 7 ноември 2022 г. и продължи 174 дни до 1 май, а по-предишният е бил дълъг 196 дни от октомври почти до края на април. Средните месечни температури са били значително по-високи.

Изравняване

Топлинните счетоводители са изготвили годишните изравнителни сметки за ползваната топлинна енергия през миналия отоплителен сезон и повечето от тях ще раздадат хартиените справки на клиентите си до края на тази седмица, показа проверка на „Телеграф“.

„Термокомплект“ съобщи, че е започнал да ги доставя на клиентите и ще продължи до края на другата седмица. „Нелбо“ ще достави справките на клиентите си в София до края на тази седмица, раздал ги е на потребителите от Враца и Перник и е качил всички изравнителни сметки на своя интернет портал, обясниха от дружеството.

Днес информацията за всички изравнителни сметки на клиентите на „Техем“ ще бъдат в потребителския му сайт. А хартиените справки ще бъдат предадени на етажните собствености до края на тази седмица. Всеки клиент може да се обади на телефона на топлинния счетоводител и при съобщаване на инсталационния си номер ще научи колко лева има да получава, или доплати на „Топлофикация“, установи „Телеграф“.

Пример

Тричленно домакинство научи вчера по телефона, че „Топлофикация София“ ще му върне 52 лева без ДДС, защото е платило повече за отоплението на двустайното си жилище и топла вода през отоплителния сезон с прогнозните месечни сметки.

Семейството обаче ще може да поиска надвзетата сума чак след като тя бъде включена във фактурата за месец юли, тоест след 15 август, когато я получи. „Топлофикация“ ще начисли и съответния ДДС. Дружеството ще обяви какъв ДДС – 9 или 20 процента, ще начислява върху надвзетите и върху недовзетите суми до края на тази седмица, съобщиха от „Топлофикация София“ за вестник „Телеграф“.

Фирмите за дялово разпределение ще подадат данните за изравнителните сметки на техните клиенти до началото на август.

Рекламации

Възражения по данните от отчета на показанията на уредите, допълнителен отчет, ако не е направен или е сбъркан, и рекламации по разпределението на топлинната енергия в изравнителната сметка за предходния отчетен период могат да се правят най-късно до 31 август. След това няма да се приемат възражения за преработване на изравнителната сметка.