1

Н а поредна такса, с която ни дерат по морските курорти, се натъкна "Телеграф"! 12 лева допълнително на ден за стая с изглед към морето искат хотели в курортите ни.

Офертата е качена в социалните мрежи и е на малко семейно място за настаняване. Таксата се плаща извън цената за нощувка в хотела. Предлагат се и по-бюджетни варианти, при които гледката към плажа е странична от терасата на стаята. Цената за страничен изглед е 6 лева. Допълнителните такси се прилагат само при изрично желание от туристите да бъдат настанени в такава стая.

Хотелът предлага пакети с 5 нощувки със закуски и вечери за 415 лв. на човек. Офертата е на тази цена до 20 август. Така за двама стаята струва 830 лева, но ако е с гледка към морето, трябва да се прибавят 12 лева на ден, трябва да доплатят още 60 лева.

Обичайно в по-луксозните места за настаняване цената на стаята с изглед към морето е по-висока от тази, чиято гледка е към градината, като разликата е в рамките на 30-50 лева на ден.

Климатик

Частните квартири пък искат допълнителна такса за климатик. Така ако нощувката е 45 лева за стая в Бургас, в помещението има климатик, но няма дистанционно, с което да бъде включен, на въпрос дали може са се ползва, хазайката казва, че ще го включи срещу допълнително заплащане от 5 лева на ден.

Намаление

Цените в хотелите започват да падат с наближаването на есента. В някои курорти намалението започва след 20 август, а в други от септември. Така например, ако в момента офертата за 5 нощувки е 415 лева на човек със закуска и вечеря, в същия хотел за следващата седмица е 65 лева по-евтин, като цената пада на 350 лева за същия пакет. Още по-евтино пък излиза, ако планирате ваканцията си за последната седмица през първия учебен ден, тогава цената пада на 292 лева.