0

Т ърговската експлоатация на терминала за втечнен газ на плаващото съоръжение за съхранение и регазификация в Александруполис ще започне на 1 октомври, съобщи главният изпълнителен директор на „Газтрейд“ Костис Сифнайос след посещение на терминала в Гърция на посланиците на страните членки на ЕС, Швейцария и Норвегия. Това съобщи гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Визитата беше организирана от посолството на Унгария в Атина, както и от страната, която е ротационен председател на Европейския съюз за настоящия шестмесечен период.

Сифнайос каза, че началото на търговските операции на станцията е само след няколко дни и то ще отбележи началото на нова епоха за ролята както на Гърция, така и на Александруполис на енергийната карта на Югоизточна и Централна Европа, предоставяйки значителни възможности за диверсификация на техните източници на доставка, особено след неотдавнашното петгодишно споразумение с „Венчър Глобал Ел Ен Джи“ (Venture Global LNG) за предоставяне на достъп до 25% от капацитета на терминала.

Според „Газтрейд“ посланиците са били подробно информирани за работата на терминала, стратегическите му цели, геополитическото му значение и високите стандарти за безопасност и опазване на околната среда, съобразно които той работи. Обсъдени са били и въпроси, свързани с „Вертикалния коридор“, който е част от съоръжението в Александруполис и е от жизненоважно значение за повишаване на енергийната сигурност на Централна и Югоизточна Европа и за прекратяване на зависимостта й от руския природен газ, осигурявайки алтернативен източник на доставки през Гърция към всички страни до Унгария.