0

В ъпреки че температурите удариха 40 градуса, сега е времето да помислим не само как да се охлаждаме в момента, но и как да се отопляваме, за да ни е по-евтино и ефективно тази зима.

Експертът от Агенцията за устойчиво енергийно развитие Людмил Костадинов изготви специално за „Телеграф“ анализ на 12 източника за отопление според цената на произвежданата полезна топлинна енергия и нейната ефективност. 

Класация

От показаните видове отопление практически за целия период  най-висока е цената за отопление с дневна електроенергия в обикновени електрически печки, духалки, а най-ниска е на същата електроенергия, но използвана в климатик, заключи енергийният експерт.

Най-евтин и икономичен източник на отопление и този сезон ще бъде термопомпата въздух-вода. Цената за 1 квтч произведена от нея полезна топлина струва 5,8 ст. в края на юли 2024 г., показват данните. Десет месеца преди това, към 2 октомври 2023 г., произведена от термопомпа топлина е струвала 5,6 ст./квтч. На второ място по икономичност и евтиния е отоплението с климатик клас А, който също е вид термопомпа, което в момента струва 7,8 ст./квтч, а октомври миналата година - 7,5 ст./квтч. Ако инсталациите са нови,  сумата за закупуване и монтаж на уреда се включва към цената на полезната топлина на източника и те вече разменят местата си по себестойност. Топлото от нов климатик ще ни струва 11,1 ст. на квтч, а за топлото от нова термопомпа ще плащаме по 13,1 ст./квтч, докато уредът се изплати.  

Дърва

Трети в класацията по цена на полезната топлина, която отдават при изгаряне, са дървата за огрев с 10,7 ст./квтч, преди 10 месеца тя е била с 12% по-висока – 12,2 ст./квтч. Цената на полезната топлина от екопелети е намаляла с 22,6% до 12,3 ст./квтч и те са станали четвърти по икономичност сред 12 анализирани от Людмил Костадинов източници за отопление.

На пето място е природният газ с цена на полезната топлинна енергия от 12,4 ст./квтч, 

преди 10 месеца тя е струвала 12,8 ст./квтч. „През  2022 г. природният газ отбеляза рекордно поскъпване, а това лято цената му се върна близо до нивата през 2019 г.

Въглищата, които са били седми в класацията, вече са шести с цена на полезната топлина от 13,3 ст./квтч, което е поевтиняване с 24% в сравнение с цената през октомври 2023 г. 

Топлото от пропан-бутан също е поевтиняло чувствително – с 15,8% до 14,3 ст./квтч.

Цената на полезната топлина от парното на „Топлофикация София“ от 17,1 ст./квтч е избутала поскъпналия нощен ток от осмото място. Но със загубите по тръбите и с разходите за отопляване на общите части – сградна инсталация и радиатори на стълбището във входа на сградата, се добавят още 20-25% към цената на топлото на „Топлофикация София“, която става между 20,5 и 21,4 ст./квтч. Поскъпването на топлината, получена от нощен ток от 18,00 ст. на 18,6 ст./квтч, прави все по-неефективни акумулиращите печки и керамичните панели, които преди се предпочитаха заради евтината нощна тарифа. 

Предпоследен по икономичност с цена на полезната топлина от 23,3 стотинки на квтч е дневният ток, като преди 10 месеца цената на квтч е била 22,6 ст. Той се използва в духалките и обикновените електрически печки. С намалението от 7% спрямо миналата година топлото от столичното парно не можа да стигне духалките по скъпотия.

Слънчева

Слънчевите колектори за топла вода са една от най-старите системи за използване на слънчева енергия. „Имаше ги още в моето детство в най-примитивния им вариант – боядисан в черно варел с душ“, разказа за „Телеграф“ Людмил Костадинов. Днес има много по-съвременни инсталации, които масово се използват главно за загряване на топла вода за битови нужди през лятото. Като напълно самостоятелна система за отопление през зимата те не могат да се използват, защото не могат да осигурят покриването на основните нужди на потребителя през зимата. Това означава, че потребителят трябва да има още една дублираща система за отопление, която да работи в по-студените дни или когато няма слънце, или да изгради много по-мощна инсталация от слънчеви колектори в съчетание с много голям по обем и цена акумулатор за топла вода.

Геотермални

При наличието на открит геотермален източник с достатъчна температура и дебит той може да се използва директно за отопление или балнеолечение. Термопомпа се използва, когато източникът е със сравнително ниска температура, но и в този случай трябва да има подходящ геотермален източник. Чрез термопомпа може да се използва топлината на водата от кладенец, реки, езера или морето. Тези инсталации са по-ефективни, но са по-сложни и изискват наличието на съответния източник, каза енергийният експерт. Според него външният въздух е най-достъпният източник на топлинна енергия за термопомпите и затова е включен в сравнителния анализ, обясни Людмил Костадинов. 

Изчисляваме парите според уреда

Потребителите могат да сметнат колко ще им струва токът за отопление според мощността, посочена на уреда. Примерно отопляваме се с конвектор с мощност 2 квт, тоест 2000 вата.

Това означава, че когато е включен на максимална мощност, той ще консумира 2000 вата за 1 час. За да сметнем консумацията, трябва да умножим неговата мощност от 2000 вата по броя на часовете, в които е включен на максимална мощност. Така за 8 часа той ще потреби 16 000 ватчаса, или 16 квтч. При конвектор с тристепенно регулиране уредът може да се включи на 750, 1250 и 2000 вата мощност. Количеството потребена енергия се умножава по цената на електроенергията за бита и се получава  приблизителната ни сметка.