0

М армалад или конфитюр да се изписва на етикета само ако плодовото съдържание е поне 450 грама на килограм.

Това предвижда политическо споразумение, одобрено от Европейския парламент. Според българското законодателство в момента конфитюрите и мармаладите от плодове трябва да съдържат поне 350 грама пулп или пюре.

Споразумението предвижда още екстра качеството конфитюри да съдържа най-малко 500 грама плодове. 

ЗДРАВОСЛОВНО: 125 г малини в менюто на ученика

Също така се въвеждат по-строги изисквания за етикетите на меда. Страната на произход трябва да бъде ясно посочена върху етикета на медените смеси.

 

Освен това бяха определени по-високи стандарти за качество и беше установена необходимостта от система на ЕС за проследяване на меда.

Тези инициативи ще гарантират, че потребителите са по-добре информирани и че пчеларите и потребителите са по-добре защитени от фалшив мед.

Изискване 

За да се отговори на нарастващото търсене на продукти с ниско съдържание на захар, беше договорено, че плодови сокове могат да бъдат етикетирани като „плодов сок с намалено съдържание на захар“, ако поне 30% от естествено срещащите се захари са били отстранени.

Средиземноморската диета бори диабета и рака

След това обаче производителите може да не използват подсладители, за да компенсират ефекта от намаляването на захарта върху вкуса, текстурата и качеството на крайния продукт.

Законът също трябва да бъде приет от съвета, преди да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. Страните от ЕС ще прилагат новите правила две години след влизането им в сила.