М армалад или конфитюр да се изписва на етикета само ако плодовото съдържание е поне 450 грама на килограм.
Това предвижда политическо споразумение, одобрено от Европейския парламент. Според българското законодателство в момента конфитюрите и мармаладите от плодове трябва да съдържат поне 350 грама пулп или пюре.
Споразумението предвижда още екстра качеството конфитюри да съдържа най-малко 500 грама плодове.
ЗДРАВОСЛОВНО: 125 г малини в менюто на ученика
Също така се въвеждат по-строги изисквания за етикетите на меда. Страната на произход трябва да бъде ясно посочена върху етикета на медените смеси.
Освен това бяха определени по-високи стандарти за качество и беше установена необходимостта от система на ЕС за проследяване на меда.
Тези инициативи ще гарантират, че потребителите са по-добре информирани и че пчеларите и потребителите са по-добре защитени от фалшив мед.
Изискване
За да се отговори на нарастващото търсене на продукти с ниско съдържание на захар, беше договорено, че плодови сокове могат да бъдат етикетирани като „плодов сок с намалено съдържание на захар“, ако поне 30% от естествено срещащите се захари са били отстранени.
Средиземноморската диета бори диабета и рака
След това обаче производителите може да не използват подсладители, за да компенсират ефекта от намаляването на захарта върху вкуса, текстурата и качеството на крайния продукт.
Законът също трябва да бъде приет от съвета, преди да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила 20 дни по-късно. Страните от ЕС ще прилагат новите правила две години след влизането им в сила.
Елена Иванова