0

С 200 млн. лв. повече ще получат фермерите по директните плащания за 2023 г. спрямо миналата година. Така за тазгодишната кампания европейските помощи възлизат на 1,6 млрд. лв., докато за 2022 г. те са били 721 млн. лв. Става дума за помощи за ниви и глава животни, които фермерите се очаква да заявят. Това обясни Аделина Стоянова, шеф на дирекция „Директни плащания“ в Министерство на земеделието и храните.

Междувременно от агроведомството съобщиха, че срокът за подаване на заявленията от фермерите се удължава с още 21 дни и крайната дата ще е 21 юли.

Закъснение

Причината е, че стратегическият план, документът, който регламентира помощите за земеделие за България, бе одобрен със закъснение през декември месец миналата година. И понеже става дума за нови форми и критерии за плащане, се наложи да бъде издадена нова наредба, която да удължи срока за кандидатстване. Документът вече е качен на сайта на агроведомството за обществено обсъждане в 14-дневен срок.

Допълнителни пари

Аделина Стоянова предупреди, че сумата от 1,6 млрд. лв. включва само директните плащания. Към тях има и суми, свързани с ангажименти по агроекология и биопроизводство, обвързани с позеленяване на земеделието. Една от целите на удължаване на срока е стопаните да могат да обмислят добре какви допълнителни интервенции (мерки) ще посочат, което ще им гарантира по-големи помощи, уточни тя. Тя допълни, че 80% от фермерите вече са отворили заявленията и се очаква да ги финализират. До 21 юли те могат да обмислят какво още да посочат като мерки, свързани с по-зелено земеделие. В 80-те процента влизат основно стопани, които кандидатстват чрез общинските служби по земеделие и са предимно с по-малки ферми и по-възрастни. Вероятно има още кандидати, но те са отворили заявленията си от своя компютър и за тях все още нямаме статистика, каза Стоянова.

Вече всички могат да кандидатстват за директни помощи по електронен път с електронен подпис, ако желаят, допълни Аделина Стоянова.

Междувременно стана ясно, че агроведомството отново е преименувано от Министерство на земеделието на Министерство на земеделието и храните.