0

П арното обаче остава на сегашната цена Газът поевтинява с 8,5% от февруари Обмислят компенсация за скъпото гориво от Чирен Таня Киркова

Природният газ през февруари вероятно ще бъде с около 8,5% по-евтин, отколкото през януари. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Предложението за цената на газа за февруари, внесено в регулатора на 11 януари, беше за намаление с 6%.  Независимо от това цената на парното остава непроменена до 1 юли т. г. Така потребителите фактически финансират топлофикациите, като им осигуряват добри приходи.

Причина

Новата по-ниска прогноза за по-голямо намаление от 8,5% е предизвикана заради намаление на спот цените на газа на нидерландската борса TTF, обясни Златева.

ДЖОБЪТ ИЗТЪНЯВА: Цените на горивата тръгнаха нагоре

В последните дни цените се стабилизирали на ниво около 28 евро на борсата. Ако тези данни се запазят до 1 февруари сутринта, когато „Булгаргаз“ ще внесе последната актуализация на своето заявление за цена на база цените на международните пазари към 31 декември, то цената на газа може да падне до около 71 лева/мвтч.

Цената на TTF намалява заради умерената зима и добрата подготовка, добре запълнени газови хранилища за зимния сезон на страните от Европейския съюз, обясни шефът на КЕВР Иван Иванов.

В момента европейските хранилища са запълнени на около 71,5 процента. Около 70% е пълно и българското хранилище „Чирен“.

Състав

Цената на газа за февруари включва компонента „цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“ , компонента за дейността „обществена доставка“ , както и компонента, която покрива разходите на „Булгаргаз“ за съхраняване на количества синьо гориво в „Чирен“.

Проблемът с по-високата цена на газа в подземното хранилище заради пълненото му през лятото на 2022 г. В момента в Министерството на енергетиката се съгласува механизъм за компенсиране на по-високите цени на нагнетените в „Чирен“ количества. Това няма да позволи голямо увеличение на цената на природния газ за битовите и индустриалните потребители, поясни Деница Златева.

ТЕСЛАТА С ГОРИВАТА: Дизелът поевтиня с 30 стотинки за година, цената на бензина замръзна!

В газовия микс на „Булгаргаз“ за доставка през февруари е включено цялото договорено количество азерски природен газ по интерконектора „България – Гърция“ (IGB) съгласно дългосрочния договор с Азербайджан, което е 42,03% от потреблението за месеца.

В него влиза и втечнен газ от френската Total Energies, който ще бъде доставен през Турция.