0

Ц ената на газа се очаква да падне с около 8 на сто вместо с 3,5% от 1 април, в деня за размисъл преди изборите за ново правителство. Това става ясно по време на заседание на КЕВР обсъдило предложението на „Булгаргаз“, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Прогнозата за май пък е за още по-голямо намаление на цената - с 11,5%. 

В момента синьото гориво струва 106,74 лв. за мвтч. Първоначално газовият доставчик предложи намаление с 3,5 на сто, като газът да се продава за 103,08 лева.

Цената му на европейските борси обаче стабилно намалява и според актуални данни към 1 април може да бъде малко под 98,08 лв. за мвтч, тоест намаление с 8%.

Това съобщи изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева на заседание в КЕВР, на което бе обсъдено предложението. Около 88 лева за мвтч ще струва газът през май, прогнозира „Булгаргаз“. 

Парно

Намаляването на цената на природния газ ще се отрази на тази на парното, като се очаква или да се запази на сегашното ниво, или да има минимално повишение от 1 юли, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов в отговор на въпрос на  „Телеграф“.

Има три месеца дотогава, през които  регулаторът ще разгледа предложенията на топлофикациите за цени за новия едногодишен период, поясни Иванов. Заявленията ще бъдат внесени в енергийната комисия най-късно до 1 април. 

Дело

Няма заведено дело от „Газпром експорт“ към „Булгаргаз“, както и искане или арбитраж, посочи още Деница Златева. „Газпром експорт“ е информирал "Булгаргаз" за възможността непогасени стари задължения да могат да бъдат заплатени по предоставена сметка в евро.

Другата кореспонденция, която е имало между двете дружества, е била свързана с годишно потвърждение на салдата по сметките.

КЕВР може да накаже нови търговци на ток

Продължават разследванията на КЕВР и след  една седмица сигурно ще има информация за нови  наказани търговци на ток, заяви Иван Иванов, председател на енергийния регулатор.

Комисията глоби с 1,2 млн. лева за манипулации на борсата на електроенергия 6 енергийни дружества, които търгуват на свободния пазар.

Последната имуществена санкция за манипулация на пазара тя наложи на Енерджи Съплай, за което КЕВР беше похвалена от Агенцията на европейските енергийни регулатори.