0

Е нергийната ефективност е начин да се управлява и ограничи потреблението на енергия. Това обяви Българската асоциация „Активни потребители“ и препоръча лесни мерки за пестене на енергия и намаление на сметките за ток. Моментът е подходящ, защото топлофикациите обявиха край на отоплителния сезон, домакинствата изключиха печките и радиаторите, а обществото и крайните доставчици на електроенергия за бита от 1 юли се чудят с колко ще поскъпне токът за бита заради новия механизъм на снабдяване.

Ползване

Страната ни е една от малкото в ЕС, в която населението използва толкова много ток за отопление, което е предпоставка за претоварване на мрежата и настъпване на аварии през зимните месеци, когато консумацията на ток нараства. Статистиката на „Електрохолд“ показва, че през зимата потреблението на електроенергия от домакинствата традиционно отбелязва ръст от 30-40% в сравнение с потреблението през септември.

Ако направим жилището си енергийно ефективно,  можем да спестим от 70 до 90% от парите, които даваме за „топлина“.

Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство. Загряването на вода е вторият най-голям енергиен разход в дома ни. Бойлерът обикновено е „виновник“ за около 23% от сметката, която плащаме, показват данните на Енергото на Западна България. Около 6-10% от всяка сметка за ток на домакинството са за осветление. 

Съвети

Понижаването на температурата на бойлера от 60 на 55 градуса може да намали разходите за подгряване на вода до 10%. Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия и месечната фактура вече да не ни причинява сърцебиене. Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия. Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% завишаване на разхода на електроенергия.

Често размразяване на хладилника намалява  неговата консумация на енергия. Във времето на летните ремонти може да се изолират външните стени на дома. Добрата изолация и запечатването на дребните пролуки в стените са най-бързите и най-рентабилни начини за намаляване на загубата на енергия и спестяване на пари. Залепването на изолация дори само от вътрешната страна на стените на жилището би довело до 20-30 процента по-ниски сметки за парно и отопление с електроенергия, споделят потребители. При замяна на обикновената дограма с ПВЦ или алуминиева прозорците прилепват плътно към рамките и спират загубата на топлина.