0

Ж ивотът на полицаите е 3 пъти по-евтин от този на военните. Това става ясно от две обществени поръчки за застраховка, пуснати от Министерството на отбраната (МО) и на Министерството на вътрешните работи (МВР).

МО застрахова своите служители срещу злополука при изпълнение на задълженията им. За целта отделя малко над 1,254 млн. лв.

Сумата е за следващите три години – от март 2024-та до края на февруари 2027-а. На застраховка подлежат 25 656 военни и 9875 цивилни служители.

КАТО ВЪЗМЕЗДИЕ НА РУМЪНСКИ ПОХОД У НАС: Наши маршируват на победен парад в Букурещ (СНИМКИ)

Рисковете, от които ще ги защитават, са слънчев удар, топлинен удар, измръзване, радиационно увреждане, работа с взривоопасни вещества, транспортни произшествия, такива при учения или при командировки и други. 

Сума

Така при смърт следствие на извършване на някоя от горните дейности близките на военните ще получат 45 000 лв. Полагат им се и по 4500 лв. за всяко непълнолетно дете.

Обезщетението при смърт на цивилен служител на МО е по-малка. Неговото семейство ще вземе 22 500 лева. Изключението е за онези цивилни, които работят с боеприпаси. Там сумата се равнява с тези на военните – 45 000 лв. при смърт.

Цифрите  набъбват, когато става дума за командировки в чужбина. Дългосрочно зад граница се изпращат около 180  служителя – на ротация по 50-60.

ШПИОНСКИ ИГРИ: Ким Чен Ун се похвали, че притежава кадри от сателит на американски военни обекти (СНИМКИ)

Ако някой от тях загине, докато е на мисия, близките имат право на 50 000 евро. Техните застраховки обаче включват и медицински разходи, ако се разболеят на територията на другата държава.

Те ще получат средства за транспорт до болницата, за лекарства, за прегледи, за зъболекар.

Полагат им се по 1000 евро за правна защита и 5000 евро за спасителни разходи, ако са изпаднали в такава ситуация. При краткосрочните командировки обезщетението при смърт е 30 000 евро. 

Живот

На свой ред МВР пуска застраховка живот на своите 50 438 служители – полицаи, пожарникари и администрация.

В това число влизат и 640 курсанти от Академията на МВР. Отделената сума е малко над 693 000 лв. за срок от 4 години.

ТЕГЛИ МУ ЗДРАВ КЮТЕК: Кенгуру бушонира полицай! (СНИМКА+ВИДЕО)

Така при смърт при изпълнение на служебния дълг на близките ще бъдат изплатени 15 000 лева. При смърт от друго естество сумата е 900 лв.

При трайна загуба на работоспособност се изплаша процент от 2500 лева. По-скъпо от живота на полицаите е оценен и този на депутатите.

Както преди няколко месеца „Телеграф“ писа, обезщетенията за семействата на депутатите варират между 15 000 и 30 000 лева. Последната сума се дължи при смърт след катастрофа, инфаркт или нападение.