0

Р афа Надал e спечелил над 134 милиона долара от наградния фонд на турнирите, в които е участвал в кариерата си. Сега испанецът от Майорка не смята да спира, а да умножи своите приходи, този път с костюм, вместо с ракета на корта.

Неговата фирма, наречена Аспемир, фактурира 20 милиона евро през около двайсетина фирми за една година, съобщи „Синко Диас“.

Печалбата му възлиза на 11,4 милиона евро, 102% повече за една година, чрез компанията-майка Aspemir, показват отчетите на този холдинг за 2021 г., представени в Търговския регистър.

Надал притежава или инвестира в компании от различни сектори, като спорт, недвижими имоти, хотели, възобновяема енергия и посредничество, той дори е продуцент на сериали на Netflix като Soy Georgina и La Marquesa, чрез Mabel Capital.

По-конкретно чрез Aspemir контролира 20 компании. В този холдинг майката на тенисиста, Ана Мария Парера, се появява като единствен администратор, а бащата, Себастиан Надал, като пълномощник, както е отразено в платформата за бизнес консултации Insight View.

Оборотът на холдинга също се подобрява с 15%, до приходи от 20,75 милиона за годината. От тях 12,6 милиона идват от чужбина. 

Основната компания, която контролира холдинга на тенисиста и семейството му, е Centre Esportiu Manacor, в родния град на Надал, Майорка. Тази компания е посветена на спортната експлоатация на съоръжението и настаняването, свързано с Академията на Рафа Надал. 

Centre Esportiu Manacor имаше оборот от 19,7 милиона (40,9% повече на годишна база) през 2021 г. и получи печалба от 2,3 милиона.

Спортният център, който Надал има в Манакор, служи като място за усъвършенстване на тенисисти и фенове, както и за настаняване. Например в апартаментите Rafa Nadal Residence престой за двама души през август е на седмична цена от 2000 евро, както може да се види на уебсайта на Booking.

В дългата си кариера тенисистът е спечелил 92 титли - от които 22 са от Големия шлем - което му е позволило да прибере 134,6 милиона долара (123,8 милиона евро) от награди, според ATP, без да се броят многобройните рекламни споразумения от марки като Kia, Movistar, Heliocare, Santander, Mapfre или Nike.

Холдингът Aspemir (който е базиран в Манакор) има 229 милиона нетна стойност (собствени средства като капитал, резерви и резултати от предишни години), което представлява 7,5% повече за една година.

Сред най-известните компании, в които холдингът инвестира, е Mabel Capital, от която контролира 33,3%. Тази фирма разработи луксозни апартаменти на Plaza de la Villa de París в Мадрид и има проекти в Коста дел Сол, Португалия и Калифорния (САЩ). 

Освен това е собственик на успешните ресторанти Tatel с маси в Мадрид, Ибиса, Валенсия и шест други града по света. Mabel също инвестира в Komodo, продуцентската компания зад музикалния фестивал Mad Cool, и сериалr Soy Georgina и Tamara Falcó: La Marquesa, и двата в Netflix. 

Останалата част от капитала на Мейбъл е в ръцете на семейство Матутес от Майорка и Мануел Кампос.

В света на хотелиерството той също е засилил интересите си. В края на 2022 г., заедно с Meliá, представи новата марка ZEL, която планира да отвори 20 хотела за пет години.

Холдингът Aspemir също има търговски, жилищни и соларни имоти в Мадрид, Барселона и различни места в Майорка като Манакор, Палма, Порто Кристо, Пуерто де Алкудия и урбанизацията Са Кома.