1

В еликденската добавка влиза като първа точка в парламента за гласуване в петък.

С 12 гласа "за" и 6 "въздържал се" комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри да има по 100 лева отгоре, но само за хората, които са под линията на бедност, която е 526 лева. Дори и левче отгоре лишава възрастните хора от такава добавка.

По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени на заседанието миналата седмица, пенсионерите в страната са около 2 040 000.

Хората с пенсии под линията на бедност от 526 лева са 534 000 души. За добавките ще са нужни около 54 млн. лева, коментираха депутати.

Летва

„Прагът е несправедлив“, смята икономистът Мика Зайкова. Според нея летвата трябва да се вдигне до 1000 лева и така няма да има обвинения, че тази практика е порочна и ощетява част от пенсионерите, които не са цъфнали и вързали и също попадат в графата бедни.

ЯЗЪК: Великденската трапеза яде добавката към пенсията!

От 1 януари 2024 г. минималната работна заплата е 933 лв., а по последни данни на Националния статистически институт (НСИ) средната заплата за страната е 2123 лв. През последното тримесечие на миналата година брутната й стойност достигна 2173 лв. 

Според Мика Зайкова планираните надбавки в момента са „предизборна милостиня“. Предложението за допълнителните суми бе внесено като промяна на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване с номер 49-454-01-39/ 02.04.2024 г. от Деница Сачева, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Станислав Атанасов. На първо четене бюджетната комисия реши добавката да е 75 лева.

От „Възраждане“ поискаха добавки да има за всички пенсионери в страната, а от БСП – същото, но с нюанс – по 100 лева за най-бедните, по 50 за останалите. Вчера Корнелия Нинова пресметна, че 100 лв. за минимална пенсия и 50 лв. на всички останали струва 129 милиона лева на бюджета. 

Проверка

„Ние сме проверили, както винаги, когато правим предложения, казваме откъде да се вземат парите, на базата на разчети – в НОИ има резерв от 50 милиона лева, останалите до 129 милиона могат да се направят с трансфер от държавния бюджет към бюджета на НОИ“, посочи лидерът на БСП.

ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ: Вдигат парите на работещите пенсионери

Тя отрече предложението им да е предизборно. Социалистите упрекнаха колегите си от „Възраждане“, че идеята им за добавките е да се вземат „личните пари от личните пенсионни партиди на близо 4 млн. българи, родени след 31 декември 1959 г., които са избрали да се осигуряват в частните пенсионни фондове“, което според БСП е абсолютно неприемливо. В бюджетната комисия обаче порязаха и двете опозиционни предложения. 

Подготовка

Ако решението за добавките бъде гласувано в пленарната зала от депутатите, както се очаква да стане в петък, вече върви подготовка в НОИ добавките да бъдат изплатени с пенсиите за май. „С изплащането на добавката няма да бъде ощетен никой заради недостиг на пари за други плащания, парите за добавката ще дойдат от преструктуриране на други разходи“, посочиха изрично от института. 

По предварителни данни НОИ има преизпълнение с 6 млн. лева на приходите за първото тримесечие, а по окончателни данни преизпълнението вече е 13,5 млн. лева, съобщиха от института пред народните представители.

Георги Гьоков:  Управляващите си приписват заслуги

„Ще внесем промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да задължим всички правителства да дават коледни и великденски добавки, за да не зависят от благоволението на управляващите и да трябва в последния момент да се търсят средства за тях“. Това обяви депутатът от БСП Георги Гьоков. Той разкритикува кабинета на Денков, че в държавния бюджет не са предвидили великденски добавки за пенсионерите, както и преди това за Коледа, с което се е нарушила политика, следвана от различни правителства от Тройната коалиция през 2005 г. до наши дни.

„Министър-председателят, министърът на финансите и министърът на труда и социалната политика се обявиха за „трайно повишаване на доходите вместо еднократни добавки“ и с патос и въодушевление обявиха, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от средата на годината. Но пропуснаха да кажат, че това увеличение е заложено в българското законодателство доста преди те изобщо да се подвизават като политици и няма нищо общо с коледните и великденските добавки. То не е подарък за българските пенсионери от Николай Денков, Асен Василев или Иванка Шалапатова, а е тяхно право по закон“, уточни Гьоков. 

Удължават с 5 години изплащането през пощите

Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, предложен за обществено обсъждане до 25 април, предвижда още 5 години удължаване на срока на възлагане на задължението на „Български пощи“ ЕАД да извършва обществената услуга.

Още 3500 души ще получат по 75 лв. за пълна ваксинация към пенсиите

Изплащането на пенсии чрез пощенските станции към момента е уредено за срок от 10 години, считано от 1 юли 2016 г. Пенсионерите са освободени от такси за услугата, но това според вносителите на проекта представлява несправедлива финансова тежест за „Български пощи“ ЕАД, за което дружеството се компенсира от държавата.

Към настоящия момент има лимит, определен с решение на размера на компенсацията до 15 млн. евро. Новият проект предвижда „Български пощи“ да получават компенсация и когато този лимит бъде надхвърлен.