0

П родуктите за великденската трапеза ще глътнат добавката към пенсиите. Между 60 и 70 лева струват продуктите за празника, изчисли „Телеграф“.

ЩЕ НИ ИЗГРИЗКАТ МРЪВКАТА ЗА ВЕЛИКДЕН: Гърците нападат агнешкото у нас!

Най-голямото перо в сметката е агнешкото, което струва между 23 и 27 лева в зависимост дали е дроб или плешка. В някои магазини го транжират на място и клиентът може да си поръча и кило месо, но на повечето места се продава на парчета, които излизат над 2 килограма. 

Храни 

По-скъпи този Великден ще са яйцата. В момента в търговската верига най-евтините са по 40 ст. и стигат до 60 ст. за брой, което прави между 4 и 6 лева за 10 бройки. За боядисване се варят поне 20 яйца, тъй като при процеса има и спукани.

ЮРУШ НА ЕВТИНИЙКАТА: Щурмуваме Одрин за Възкресение

Козунаците пък са на различни цени в зависимост от качеството и дали е с добавки като стафиди, шоколад и други. Средно цената на козунака е около 6 лева за 500 грама.

Най-евтини са зелените салати, които вървят по левче. Към тях връзката лук е между 70 ст. и лев, а репичките струват 1,50 лв. за 6-7 бройки. 

Така за тези продукти сметката е около 60-70 лева, колкото планират да дадат на пенсионерите с най-ниски доходи. 

Законопроект 

Припомняме, че миналата седмица парламентът прие на първо четене промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., които предвиждат да има великденска добавка от 75 лв. за над 500 000 пенсионери.

НАЙ-НАКРАЯ: Решиха за великденските добавки към пенсиите!

Законопроектът, бе внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 145 народни представители, двама от „Продължаваме промяната-Демократична България“ бяха против и 26 се въздържаха отново от ПП-ДБ.

„Възраждане“със своя идея за великденските добавки

В него се посочва, че ще се осигурят средства в размер на 40 млн. лв., необходими за еднократно изплащане на допълнителна сума от 75 лв. на пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г. е в размер до 526 лв. включително.