0

"Булгаргаз" внесе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лева за мегаватчас, съобщиха от Министерството на енергетиката (МЕ). Тази цена е с близо 30 процента по-ниска спрямо месец септември.

Според енергийното ведомство понижението на цената се дължи на усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция.

Прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас, допълват от МЕ.

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за септември от 353,21 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.  

Освен това по време на открито заседание на КЕВР на 30 август, изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева заяви, че със старта на интерконектора "България-Гърция" от 1 октомври т.г. се създават реални предпоставки за формиране на максимално добра цена за месец октомври. Причината за това е, че страната ни вече ще може да получи пълните количества газ по договора с Азербайджан, които са на изключително изгодна цена. Дружеството ще участва в търговете на терминала Ревитуса за резервиране на слотове и за регазификация през 2023 г., с което да се гарантират бъдещи доставки на втечнен природен газ.

От "Булгаргаз" уточниха, че окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври ще бъде депозирано в КЕВР на 1 октомври, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 септември.