0

Б ългаринът започна да пести пари и пространство вкъщи с различни услуги под наем, показа проучване на „Телеграф“. Временно заемане на куфари за път, багажници за автомобили и калъфи за велосипеди са сред методите, с които може да се икономисат до 1000 лв., сочат изчисления. Идеята е, вместо да си купим скъпа вещ, която ползваме рядко, да я вземем за известно време срещу определена сума пари.

Финанси

Сред нещата, които не ползваме всеки ден, са куфари и багажници за кола. Те струват много скъпо и се ползват два-три пъти в годината, основно по време на отпуските. Заради това хората предпочитат да си ги поръчат за определен период от време, да платят за това и да ги върнат, отколкото да дадат десет пъти повече средства. Най-търсени и отдавани са багажниците за кола. Цените на чисто новите тръгват от 600 лв., ако са на промоция, и стигат до 1500 лв. Наемът излиза 60 лв. за седмица и 180 лв. за месец. Само за един ден трябва да платите 10 лв. За 100 лв. на седмица може да заемете и куфари за транспорт на велосипеди за пътуване със самолет. Те предпазват колелото и каплите максимално, като стойността на услугата е 100 лв. за седмица и 150 лв. за две. Обикновено се изисква и капаро за взетите под наем неща, което е между 450 и 500 лв. и се връща в момента, в който върнете ползваната вещ.

Пространство

Със склад за лични вещи под наем пък си осигуряваме повече свободно място у дома. Предприемачи измислиха хотел за зимни дрехи, ски и въдици, дори за фирмени и семейни документи. Най-малката площ, която може да се наеме, е един квадратен метър, а цената за месец е 34 лв. За два квадрата ще ви поискат 61 лв., а за пет квадрата – малко над 127 лв. Идеята е да има къде да съхранявате вещите, които не ползвате често. Обикновено става дума за ски екипировки, сноубордове, въдици, обемни връхни якета и палта. Хората оставят също детски играчки, велосипеди и папки с фирмени архиви. По този начин имат повече пространство у дома. Достъпът до складовете е 24-часов.