0

Ф онд „Земеделие“ поръчва 37 високопроходими автомобила за изпълнение на дейността им. Процедурата е обявена в регистъра на обществените поръчки, видя „Телеграф“. Общата стойност на колите трябва да е 1,6 млн. лева без ДДС. 

В техническите изисквания към изпълнителя е записано, че трябва задвижването да е 4х4 или с възможност за превключване и избор на режим 4х2 или 4х4, а скоростната кутия да е 5-степенна с механични предавки.  Автомобилите трябва да са с дизелов двигател и да са с ниво на екологичност EURO 6. Разходът на гориво не трябва да е повече от 9,5 литра на 100 километра.

Екстри 

Задължително е и наличието на климатик или климатроник и радиоприемник. Дълбочината на газене пък се изисква да е поне 350 мм. Колите трябва да са снабдени с 4 въздушни възглавници и допълнителни фарове за мъгла, както и централно заключване. 

От фонда изискват от изпълнителя освен доставка на джиповете, но и да бъдат регистрирани в КАТ, както и да са заредени с поне 10 литра гориво. 

Освен фонда и Българската телеграфна агенция (БТА) обновява автопарка си. Сред мотивите е посочено още, че ще се постигне намаляване на въглеродните емисии. В обхвата на поръчката са включени и гаранционно сервизно обслужване, както и регистрация на автомобилите в КАТ. 

Изисквания 

Поръчката е за 30 нови електрически автомобила, 2 микробуса и още 10 хибридни коли. Общата стойност на возилата е 2,534 млн. лева без ДДС. 

Колите трябва да са изцяло електрически, снабдени с кабели за зареждане, както и климатроник. Изискването към цвета им е да са бели. Сред задължителните изисквания са още колите да са с парктроник, тоест система за паркиране, отпред и отзад. 

Сред кандидатите да се качат на нови електрически автомобили са още община Девин, АЕЦ „Козлодуй“ и други.