0

О чаква се скок на рентите за забравени ниви, известни като „бели петна“. Това става ясно от предложението на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), които настояват за нов начин на изчисление на този вид ренти.

"СТРАХОТНА СДЕЛКА": Продаваме 135 дка земя за студио в София

Текстовете бяха приети на работна група във вторник, а ден по-късно се обсъждат в uомисията по земеделие в парламента, която гледа на второ четене проектозакона за собствеността и ползването на земеделските земи. 

Съгласни 

Предложението на НАЗ е одобрено и от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), които до този момент опонираха почти на всички текстове в проектозакона. Това означава, че очакват положителни промени за притежателите на ниви, ако се гласува предложението. Това коментира Илия Проданов, председател на НАЗ, пред „Телеграф“.

Агро Телеграф: България с най-евтините пасища в ЕС

Той обясни най-общо, че до този момент стойността на рентните вноски, които дължи арендаторът, се е определяла на база на повече от половината договори, регистрирани в общинската служба по земеделие. Зърнопроизводителите обаче предлагат вноската да се изчислява на база на всички договори.

Давност 

Така ще има много по-голяма прозрачност и справедливост, защото при изчисление на сумата ще бъдат взети предвид всички ренти, а не избрани, е един от изводите от предложените промени.  

Илия Проданов допълни, че по закон давността за плащане на непотърсени ренти от забравени ниви е 5 години.

Въпреки това собствениците могат да искат парите си за всички години, в които не са ги получавали, каза той.

Агро Телеграф: Собствениците на земеделски земи: Държавата да не се меси в размера на рентите

По думите му  това е възможно, защото няма механизъм как да се употребят непотърсените ренти и затова в момента държавата съхранява огромна сума от тези средства.

Шефът на НАЗ добави, че собствениците на земи няма да пострадат по никакъв начин от предстоящите промени при годишните споразумения, според промените в проектозакона.