0

А социацията на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) предупреди държавните институции да не се месят в определяне размера на рентите. Това стана в отворено писмо до премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието Кирил Вътев.

“Във връзка с разпространената в средствата за масово осведомяване информация за предстоящата среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и Българска аграрна камара по повод на формулираните по ултимативен начин в декларация на първите искания за предприемане на определени действия от страна на правителството и в частност относно искането им за държавното регулиране на цените на поземлените ренти, от името на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) се обръщаме към вас с призив да не обвързвате правителството с поемане на ангажимент за предприемане на действия, вкл. на законодателни инициативи за изпълнение на това искане”, пише в писмото. От БАСЗЗ изразяват готовност да участват в съвместни дискусии, за да бъде представена и другата гледна точка освен тази на земеделските стопани, пише в писмото. Става дума за интересите на близо 3,5 млн. български граждани, които са собственици на земеделска земя, припомнят в писмото.

Според БАСЗЗ искането за въвеждане на механизъм за държавно регулиране на цените на поземлената рента е в разрез с поне два основни постулата на основния закон. Те визират член 17, ал. 1 и ал. 3 от конституцията, според който правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона и че частната собственост е неприкосновена. Според чл. 19, ал. 1 от конституцията икономиката на България се основава на свободната стопанска инициатива.

Тоталитарни

“Чрез въвеждането на механизъм за държавно регулиране на цените на рентите, от една страна, на собствениците ще се отнеме един от основните атрибути на правото на собственост, а именно правото да берат материалните и граждански плодове от предмета на собствеността (лат. jus fruendi или fructus), като се премахне изискването за тяхното изрично волеизявление (съгласие) как и при какви условия да се ползват плодовете от предмета на собствеността. От друга страна, ще се наруши принципът за свободна стопанска инициатива, който почива на свободата на договаряне, без която съществуването на пазарна икономика е немислимо и ни връща във времето на тоталитарната система, предупреждават в писмото.