0

Ш опската салата с български домати и краставици излиза с около 3 лева по-скъпо от вносните. Това показва сравнение на „Телеграф“ в магазините.

На пазара вече има родна продукция, като цената на българските домати е над 5 лева за кило. В един от магазините се предлагат розови по 5,30 лв. за кило, а краставиците са 5 лева.

Бързи и ароматни кюфтенца от леща на фурна

Така за килограм домати и краставици сметката е 10,30 лева. Има обаче и испански аналог на червения зеленчук, който се продава за 4 лв., но в момента е намален на 2,80 лв.

Турските са по 4,50 лв. за кило, а има по 3,50 лв. Краставиците внос от Гърция или Турция вървят между 3 и 4 лв. за килограм. Така за двата зеленчука ще платите около 7,50 лв.  

Асортимент 

Родно производство по пазарите може да се намери още спанак, зелени салати, лук, репички. Над 2 лева струва старият лук тази година. В много от магазините се предлага вносен. 

Датска диета топи 12 кг за две седмици

На пазара в Пловдив цената на краставиците варира между 2 и 5 лева, а на доматите от 3 до 6,50 лв. Най-търсени са българските краставици второ качество, а български домати все още няма.

Забавяне 

Оранжерийни производители коментираха, че тази година засаждането на родни зеленчуци в оранжериите е закъсняло с два месеца. Причината е липсата на предвидимост при енергийните цени, тъй като от тях се определят разходите за производството. Ако преди засаждането на родна продукция в оранжериите е ставало в края на декември, сега то се случва в края на февруари, споделят производители. 

Агро Телеграф: Доматите не търпят картофите

По пазарите има много спекуланти, които продават вносна продукция за българска. Обикновено поставят етикети, че краставицата е от Сандански, но всъщност е гръцка, разкриха производители.