0

С топани на открити басейни бавят отварянето. Причината са ежедневните валежи. До момента едва 4 са получили разрешение от Районната здравна инспекция в София и работят. Това казаха в отговор на запитване от инспекцията. От там уточняват, че общият брой на басейните са 180, от които 51 са открити. 

Отворено

Сред отворените басейни са тези на Румен Димитров. Той стопанисва два под открито небе – един в „Люлин“ и в Банкя. Въпреки дъждовете Димитров решава да спази традицията и да ги отвори на 1 юни, като поеме загубите за този период, който се надява да бъде кратък. „Не мога да предвидя кога ще се оправи времето. Самото отваряне е процес, който изисква сериозна организация и дни. Самото пълнене на басейна е 5-7 дни, пречистването на водата още толкова“, обясни той. Собственикът очаква този сезон да е по-силен от миналогодишния. „На морето е по-скъпо и инфлацията, която удари хората, ще доведе до това да намалят броя на почивките. Седейки в София най-изгодното място е откритият басейн. Там настроението е същото като на морето, освен това е и по-чисто“, коментира Димитров. 

Вода

На всеки 10 дни собствениците на басейни трябва да изследват водата по химични и микробиологични показатели. “Тя си е на текущ, ежедневен и ежечасен контрол“, каза собственикът. Той коментира, че РЗИ извършват редовни проверки. „В началото на отварянето идват и след това веднъж седмично съвместно правим проби“, обясни Димитров. Тяхно задължение е и ежедневната проверка на остатъчния хлор и PH, като резултатите от мониторинга се записват в дневник. Здравната инспекция от своя страна контролира и площта около самия басейн.  

Контрол

От началото на годината до днес са проверени 323 обекта в София. От тях 26 са на открити обекти, останалите на закрити. 67 предписания са издадени до момента, 8 заповеди за спиране на дейността и са съставени 15 акта. Най-честата причина за тях са отклонения при микробиологичния и химичен контрол. Глобите за физически лица са от 100 до 1500 лв., за едноличните търговци - са от 200 до 3000 лв., а за юридически лица -  от 1000 до 5000 лв. 

Промоции 

След 15 часа входът за повечето басейни е на 50%. Стопаните предвиждат и провеждат различни партита, като басейнът в Банкя ще предлага и курсове по гмуркане. Работното време на откритите басейни обикновено е от 8 до 21 часа