0

Ж иви елхи под наем пуснаха разсадници за коледните празници, научи „Телеграф“. За дръвче с размер около 2 метра цената е от 150 до 200 лв. Тя зависи от вида и размера му, като най-малките екземпляри в саксия струва около 60 лева, но има и високи 4-метрови елхи, които стигат 400 лв. Срещу тази сума потребителите получават коледно дръвче, което да краси къщата им по празниците, а след това по желание могат да го върнат. Ако е в добро състояние, тоест полагани са правилни и добри грижи, докато елхата е гостувала в дома им, разсадникът предоставя бонус от 30% отстъпка за следваща покупка на елха.

Целта е след празниците дръвчетата да не се изхвърлят до контейнерите, а при добри грижи да се засадят и следващата година да са по-големи. Така ще могат да гостуват отново в нечий дом или офис за празниците.

Освен това транспортирането на дръвчетата се извършва с камион, което доставя дръвчето директно до адрес, а при желание за връщане го прибира в началото на януари.

Съвети

Съвети за добра грижа дават от разсадника. Важно условие за връщане на дръвчето е и да не му е срязан върхът. Експертите дават насоки за отглеждането, както и при какви температури, колко време може да издържи. Добре е, за да се запази доброто й състояние, да се покрие пръстта с дървесен мулч или декоративна кашпа, за да се изолира кореновата бала от температурните амплитуди и за задържане на влагата. Дръвчето трябва да се полива бавно и веднъж на 2 дни.

Намаления

С до 50% са намалени някои от видовете, които се продават от разсадници в момента. Така например има ели, които са с размери 220 сантиметра на цена 160 лева вместо 300 лв. Елхите с размер от 120 до 140 см пък са намалени от 120 на 90 лв. за брой. Естествени елхи се предлагат и в магазините за дома и градината, както и в супермаркетите. Най-популярни са сръбски смърч, който струва около 55 лв. за дръвче с размери около 1,2 -1,5 метра.