0

О ще една услуга поскъпна. Увеличила се е таксата за ползване на домашен социален патронаж. За една година от 55 лева тя се е вдигнала на 85 лева. Това изчисляват от Община Враца.

Въпреки това желаещите да ползват услугата не са намалели. Храната обаче е поскъпнала.

"Драстично! Драстично. Миналата година таксата за домашен патронаж, за да направим паралел, беше около 55 лева", твърди Пламен Иванов, началник отдел в общината.

Един от ползвателите на социалния патронаж е 76-годишната Гинка Александрова. Тя е незряща и не може да си готви сама. Надка Василева пък не може да ходи и затова дори не е виждала кухнята на социалния патронаж, но оценява грижата за нея.

Общината е осигурила допълнително финансиране, за да може цената на патронажа да остане поносима, предаде Нова тв. 

Сметката сочи, че ако през февруари миналата година храненето на всички нуждаещи се е струвало под 16 хиляди, то през февруари 2023 година вече е над 25 хиляди. Хората обаче не се отказват, защото, ако си пазаруват и готвят сами сметката е доста по-висока.

А като към това се включат и битовите сметки, които набъбват сериозно при всяко готвене, според хората, които получават малки пенсии, макар и поскъпнал, социалният патронаж е един от начините да се справят.