0

М асово недоволство вместо празничен дух е резултатът от инициативата на БДЖ да зарадва децата с ретро влак за Коледа. Причината е огромният недостиг на билети за влаковете, теглени от парен локомотив по линията София-Банкя. В началото на декември БДЖ обяви, че най-старият парен локомотив в парка им, №26.26 oт 1909 г. ще тегли две специално украсени коледни композиции за радост на децата – на 17 и 18 декември двупосочно София-Банкя. Обявено бе и че във влака ще се вози Дядо Коледа, който ще раздаде първите подаръци за тазгодишния празничен сезон. 

Търсене

Двете композиции от по три вагона всеки с по 80 места (общо 240 места на влак) бяха изкупени за един ден, въпреки цената от 35 лв. за двупосочен билет със запазено място. Билет в редовен влак по линията струва 2 лв. в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст могат да пътуват безплатно, като за тях не е осигурено отделно седящо място. Пътуването е с продължителност 28 минути в посока.

Места

Заради огромния интерес и купищата обаждания в бюрата на БДЖ от превозвача решават да пуснат още една композиция в късния следобед на 17 декември. Така общият брой седящи места за трите влака става 720. Въпреки това билетите, които са пуснати за продажба само на каса, отново свършват буквално за 1 час. Това довежда до масово недоволство и куп оплаквания във Фейсбук страницата на жп превозвача, видя „Телеграф“. Родители негодуват срещу неуредици със закупуването на билетите, чакане на опашка без информация дали въобще има билети, както и недостиг на места на фона на търсенето. Стотици молят БДЖ за още композиции.

Разходи

От БДЖ обясниха за „Телеграф“, че им е технически и финансово невъзможно да осигурят повече ретро композиции през този сезон. От компанията оповестиха, че дори и при цена от 35 лв. общите приходи от около 25 000 лв. едва покриват разходите за разпалването на парния локомотив и инфраструктурните такси по пътуването. От превозвача все пак признаха, че оплакванията от тази година ще бъдат взети предвид, така че догодина да има по-малко разочаровани родители и деца.
В същия уикенд БДЖ пускат влак с парен локомотив и Дядо Коледа и по теснолинейката от Септември до Велинград. Билетите и за тези влакове свършиха дни след обявяването им в края на ноември.