1

П ърви частен пътнически влак ще тръгне у нас догодина. Това научи „Телеграф“ от представители на компанията „Пимк рейл Експрес“, които наскоро станаха първото дружество у нас след държавната БДЖ с лиценз за жп превоз на пътници.

Превозвач

Компанията е част от големия пловдивски икономически конгломерат „Пимк“, познат с бизнеса си в пътнотранспортния бранш, жп превозите на товари и строителството. От пътническото ѝ подразделение планират първите частни влакове да тръгнат по най-натоварената жп линия у нас - тази от София до Бургас, не по-късно от октомври 2024 г. За момента се планират превозите да започнат с дневни влакове, като пазарни проучвания ще покажат дали има пазарна ниша и за частни нощни композиции, включително такива със спални места.

Вагони

В момента от компанията усилено търсят подвижен състав, с който да започнат превозите. Идеята е да бъде закупен нов, но поради дългите срокове на изчакване при големите световни производители, е възможно и влаковете в началото да тръгнат с втора употреба подвижен състав под наем. 

Продажбата на билети и спални места за влаковете ще се случва изцяло онлайн, а по модела на много частни превозвачи в Европа дружеството не планира да има физически пунктове за продажба. В момента се разработва изцяло нова система за резервации, продажби и проверки на превозни документи.

Цена

„Убедени сме, че у нас има пазар за качествена и неизбежно по-скъпа услуга от тази, която сега предлага държавният превозвач“, каза за „Телеграф“ управителят на „Пимк Рейл Експрес“ Пенко Несторов. Компанията ще търси нов вид клиенти и ще се опита да привлече към пътуването с влак хора, които в момента не ползват жп превоз. Плановете са влаковете да оперират на изцяло пазарен принцип без субсидии от държавата и договор за извършване на обществена услуга. Според Несторов компанията не смята да се бори за новите влакове, които сега държавата купува с пари от Плана за възстановяване и устойчивост, а ще разчита на собствен подвижен състав. „Идеята ни е да тръгнем с малка стъпка и постепенно да покажем, че предлагаме това, което БДЖ не предлагат - точен, чист, комфортен и бърз превоз. Търсим определен сегмент потенциални клиенти - търсещи качество и готови да платят за него“, добави Несторов.

В момента билет за влак седящо място първа/втора класа от София до Бургас струва 24/19 лв. Цените на новия превозвач тепърва ще се изясняват.