0

 

Тръгналите нагоре цени на горивата в бензиностанциите към 3 и над 3 лева за литър спряха и дори се върнаха с 1-2 стотинки назад през последната седмица, видя „Телеграф“.

.

 .
Крум Стоев

Международните пазари на горива се сринаха от понеделник, 2 октомври, насам. Нефтът от 95 долара падна до 85 долара, с 10 долара е по-евтин. Цените на готовите продукти намаляха от 1000 на 900 долара, със 100 долара са по-евтини. Днес намалението е с 40 долара, ще продължи и утре и ще спре. Така председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев коментира промените в цените на горивата пред „Телеграф“.

Живодар Терзиев

 Живодар Терзиев
Крум Стоев

Причината

Обявеното от президента Путин спиране на пазара на петролни продукти до 15 октомври напомпа пазара до спукване. Всички се втурнаха да купуват, търговците да се запасяват с горива, защото нали няма да има горива от Русия. „Накупихме де що можахме.“ И изведнъж Путин реши „да се подиграе с нас и от 1 октомври, уж временно, да върне износа“, защото цените вече го устройвали. Информацията заля като вълна пазара. Не само неговите горива, но и закупените при създадения изкуствен дефицит заляха пазара. Малката новина, че ще има стока, развърза колана и обърна посоката.

В последните дни цените на българския пазар са към понижение. Ако се запазят тези нива, може би ще гравитираме около 3 лева. Но няма да ги минем или няма да са много по-високи от тях, заяви Живодар Терзиев

Дерогация

Търговците на българския пазар миналата седмица при сменящите се новини - ще има дерогация, няма да има, ще работи рафинерията, няма да работи, в четвъртък и петък напълниха складовете и цените тръгнаха нагоре, обясни Живодар Терзиев.

Друга промяна е, че през последните месеци за първи път бензинът е пак по-евтин от дизела. Със 120 долара. Но обикновено бензинът е със 100 долара на тон по-скъп.

Няма някаква огромна логика, но пазарът е изтръпнал, очаква новини. И всяко помръдване, всяка информация - някой ще освободи пазар, друг пък търси да купи, прави едни вълни, като при тези големи цунамита ще има удавени.

Цени

Масовият бензин вчера се продаваше средно по 2,86 лева за литър. На 5 октомври на различните бензиностанции най-ниската цена беше 2,65 лв./л, а най-високата 3,02 лв. Дизелът на 3 октомври стигна средна цена 2,90 лв./л и се задържа. В бензиностанциите в страната дизеловото гориво се предлагаше най-скъпо по 3,10 за литър и най-евтино по 2,68 лева.