0

Л етовници по морето се пробват да пълнят туби бензин с 25 ст. отстъпка, за да си зареждат джетовете. Ние обаче ги отрязваме, разказа пред „Телеграф“ Живодар Терзиев, шеф на Българската петролна и газова асоциация.

Съгласно условията за ползване на държавната помощ потребителите не могат да зареждат горива с отстъпка в туби, а директно в резервоара, и то на точно определени видове превозни средства, сред които джетовете не фигурират.

Терзиев разкри още, че в последните седмици са засечени случаи бензиностанции да точат отстъпката и тя да не стига до клиентите.

Телеграф

Това се случвало с обекти, които по принцип декларират, че не предоставят облекчението на потребителите. След като клиентът зареди резервоара обаче, касиерите отчитат пред НАП отстъпката и търговецът кандидатства за възстановяване на сумата.

Това става възможно, когато клиентът не си взима касовия бон, а го оставя в ръцете на касиерка. В схемата са навързани както касиери, така и управители и собственици. 

Моят съвет е хората задължително да си взимат касовата бележка при плащането, за да не може на техен гръб и с техните пари да се облагодетелстват такива играчи, посочи Терзиев.

Според него, ако НАП не пресече тези схеми, злоупотребите ще придобият пандемични размери през септември-октомври. 

Злоупотребите са станали възможни, тъй като в самото начало при приемането на мярката не е залегнало изискването обектите, които ще предоставят отстъпката, да заявят това в приходната агенция. Така търговецът може да твърди, че днес дава отстъпка, а утре не. Данъчните обаче могат да направят проверка на място по метода „таен клиент“, смята Терзиев.