0

С дружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) настояват за прекратяване на проверката срещу заведение във Варна, за което клиент съобщи в социалните мрежи, че е платил почти 500 лева за три пържоли. След медийните публикации Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че започват масови проверки на заведенията по Черноморието.

КРЪЧМАТА НА МОРЕТО ПО-СОЛЕНА ОТ ВОДАТА: 3 пържоли удариха минималната пенсия

В становище, изразено в отворено писмо, двете организации съобщават, че по съдебен път ще бъде потърсена отговорност от клиента, оплакал се от ресторанта. Те настояват още за обявяването на практиката за продажба на скъпи храни за стандартна и лоялна, както и за извинение от директора на КЗП.

Двете организации подчертават, че подобни скъпи и качествени стекове могат да бъдат консумирани само в около 10 заведения на територията на град Варна.

ШЕФ ПЕТРОВ обясни защо прословутите "златни" пържоли на морето са толкова скъпи

"Това е и едно от нещата, които отличават елитните ресторанти. И ако искаме да насърчаваме развитието на кулинарията и предлагането на така наречения гурме туризъм, както вътрешен, така и международен, то по никакъв начин не би следвало да се атакуват умишлено, още повече от държавни институции, ресторантите, които се стремят да предлагат високо качество на храна на съответната цена", се казва в позицията.

Според двете организации в КЗП не работи нито един професионален готвач, или най-малкото бивш собственик на ресторант от висок клас. Затова те обяснят защо някои видове храни в менютата на ресторантите, се предлагат на тегло от 100гр.

"Висококачествените стекове, а не обикновените пържоли, и някои риби и морски деликатеси, пристигат от доставчиците в различни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и предварително нарязани стекове, които да тежат абсолютно еднакво, за да може да се изчисли тяхната крайна цена към клиента. Предлагането на тези артикули по 100 гр. в менютата, е именно в защита на потребителя, а тази практика не е иновация на българския предприемач", отбелязват от организациите на заведенията. Според тях тази практика съществува във всички ресторанти в Европа и по света.

Те посочват, че стековете могат да бъдат предварително нарязани на различни грамажи - 200, 300, 400, или повече, което не позволява сформирането на крайна цена за клиента.

ЗАРАДИ ЗЛАТНИТЕ ПЪРЖОЛИ: КЗП започва проверка

"Ако трябва да бъде изпълнено това условие, то трябва да изберем един от двата варианта - да се премахне подобен тип скъпа храна от менютата си, или да се изчисли среден грамаж и да се залага в менютата на съответната крайна цена. Няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от обявените в менюто", заявяват ресторантьорите.

Те отбелязват още, че индивидуалните предпочитания на всеки клиент при поръчка на месо в ресторант, позволяват на готвачите да удовлетворят неговия вкус по отношение на изпичането на месото. Съществуват пет степени на изпичане - Rare, Medium Rare, Medium, Medium Welldone и Well-done. Технологията на изпичане трябва да бъде съобразена с всеки един стек, индивидуално. Колкото по-препечено искаме да бъде то, толкова по-дебела трябва да бъде отрязана пържолата/стека. За да бъде крайният резултат удовлетворяващ клиента, е нужно майсторство и умения, които се учат с години. А това е и още една причина, която не позволява задаването на крайна цена, се посочва в становището.

Според двете организации, които представляват заведенията у нас, е недопустимо държавна институция да упражнява груба намеса в бизнес практиките, без да има представа от тънкостите в занаята. В ресторанта, срещу който в момента тече проверка, за последните 20 дни има продадени над 30 кг висококачествени и скъпи стекове, посочват те.

КЗП също излезе с позиция по казуса.

"Не намирам за уместно чрез коментари в публичното пространство да се правят внушения за изхода от административно производство по индивидуален казус". Това се посочва в писмена позиция на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев, публикувана в интернет страницата на комисията, по повод оплакването на клиент, че е платил висока цена за три пържоли във варненско заведение.

"С даване на насоки по евентуалния изход на производството и създаване за очакване КЗП да се произнесе за нелоялна практика, се поставя даден търговец в условия на нелоялна конкуренция, което може да доведе до тежки последствия за бизнес, особено от сезонен е характер, поради факта че произнасянето на контролния орган е обвързано със срокове, които ще изтекат след летния сезон", се казва в позицията на председателя на КЗП.

Алипиев уверява, че винаги е готов за обсъждане и намиране на решения по принципни проблеми като "нелоялно поведение на търговци в бранш, сектор или отрасъл на икономиката, а не индивидуални казуси". Алипиев напомня също, че КЗП е държавен орган, който носи "отговорността за правилното прилагане на действащата нормативна уредба" и при казус от обществено значение се самосезира.