0

О стра позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели за осигуряването на природния газ у нас. В писмо до президента Румен Радев и служебния министър-председател Гълъб Донев те наричат "скандален"  търг на „Булгаргаз“ за септември.

"Булгаргаз“ обявява търг с начална цена от 380 лв./MWh! Индустрията, топлофикациите и домакинствата изнемогват посред лято при цени от порядъка на 300 лв., а „Булгаргаз“ купува за септември на 380 лева. Такива цени не могат да се компенсират от по-евтиния азерски газ. Тези цени ще затрият българското производство, ще доведат до фалит топлофикациите и ще оставят българите на тъмно, студено и без работа на прага на зимата", пишат работодателите.

Те обясняват, че ако сме взимали заявените количества от „Газпром експорт“ при настоящите цени на холандския газов хъб TTF (206-207 EUR/MWh), цената им за септември би била от порядъка на 131 USD/MWh или под 250 лв./MWh. "Вместо това, ние търсим газ неизвестно от къде на цени 1,5 пъти по-високи", изчисляват от асоциацията.

"Настояваме подобни скандални действия да бъдат прекратени, а Министерският съвет и кризисният щаб да преустановят хаоса и да започнат да вземат национално отговорни решения", се казва още в позицията.

Под нея и настояването за достатъчни количества газ и поносими цени стои името на председателя на УС на БСК и председател на АОБР Добри Митрев и уточнението: "по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ".