0

Ц ената на черешите се очаква да падне от началото на следващата седмица с излизането на пазара на българската продукция. Това прогнозира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища, пред „Телеграф“. В момента килограм върви около 4 лева по пазарите и стига до 6-7 лева в магазините.

Предлагане

Очаква се масовото предлагане да започне другата седмица, коментираха Марги и Георги, които са производители от Кюстендил, пред „Телеграф“. В момента берачите са влезли в градините, но все още не е осигурен пазар за продукцията, тъй като прекупвачи и преработвателни фабрики не са се появили. Миналата година изкупните цени вървяха от лев до 1,30 лв. за кило, като половината от сумата отиваше за плащане на надници на берачите. Георги споделя, че са изкупували продукция и по 0,90 лв. за кило, а надникът на берачите е бил 50 ст. Тази година Георги и Марги са дали две огромни черешови градини на наследниците си и те се занимават с това.

Закъснение

С две седмици закъсня беритбата на плодовете тази година, разказа Марги. Причината е, че плодовете не бяха узрели и реално имаше малко продукция няколко дни преди Черешова задушница. Сланите и студовете през март и април съсипаха цъфтежа на много дръвчета и тази година продукцията ще е по-малко със сигурност. Също така дърветата с едри и десертни череши са рехави откъм плод, а тези, които ги има, са напукани и с лош търговски вид. Това ще доведе до по-малко предлагане на едри череши за прясна консумация.

Въпреки че няма да има големи количества, цените им няма да са много високи, тъй като ще има вносна продукция.